Professor mener Oslo-OL er underbudsjettert

OL-budsjettet for Oslo 2022 er minst 8 milliarder kroner for lavt. Det mener NTNU-professor Kjell Austeng.

NTNU-professoren er ekspert på kostnadsanalyser og går i Klassekampen ut mot budsjettet for OL 2022. Han mener at budsjettet vil sprekke og at 35 milliarder kroner i statsgaranti ikke er nok. Han mener den minst må være på 43 milliarder kroner.

Han har erfaring fra over 500 offentlige prosjekter som Institutt for bygg-, anlegg- og transport ved NTNU har hentet inn. Usikkerheten i disse budsjettene har vist seg å være langt høyere enn det som Det Norske Veritas (DNV) har lagt til grunn for Oslo 2022.

– Beregningene til Veritas stemmer ikke med virkeligheten. Usikkerheten med dette prosjektet er mye høyere enn med ferdig planlagte prosjekter, og jeg ville søkt om mer enn 43 milliarder kroner, heller opp mot 50 milliarder, sier han til Klassekampen.

Oslos OL-byråd Hallstein Bjercke avviser kritikken til Austeng.

– Vi har tatt hensyn til eventuelle overskridelser i OL-budsjettet, sier han og viser til at kommunen har utviklet bedre systemer for prosjektstyring etter flausen med Holmenkollbakken.

Oslo kommune bevilget i 2005 53 millioner kroner til oppgradering av Holmenkollen før ski-VM i 2011. Prislappen ble til slutt 1,8 milliarder kroner. I forbindelse med skiskytter-VM i 2016 vedtok kommunen i fjor en ytterligere oppgradering på 118 millioner kroner, et beløp som i juni i år hadde økt til 174 millioner kroner, skriver Klassekampen.