Politiet oppgitt over dumdristige bilister

Uværet fortsetter flere steder i Norge. I Bodø trosset bilister forbudet og kjørte over den stengte Saltstraumsbrua i sterk vind. Det kunne endt med den sikre død, mener politiet.

Sterk vind og mye snø sørger for stengte veier i Nord-Norge, mens på Vestlandet er det store vannmasser som skaper problemer.

Vegtrafikksentralen oppfordrer folk i de nordligste fylkene til å holde seg hjemme hvis det ikke er absolutt nødvendig å dra ut. Kjøreforholdene er svært vanskelige, med snø- og isdekke på veiene.

Nordover

Lørdag formiddag var det Nordland som var hardest rammet. I timene fram mot midnatt natt til søndag var den kraftigste vinden ventet å nå Finnmark.

– Det er ikke så lenge til det begynner å dra seg til ordentlig, og det blir mest i Vest-Finnmark, forteller vakthavende meteorolog Gjermund Haugen ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB ved 20.30-tiden lørdag.

Vinden vil blåse kraftig også øst i vårt nordligste fylke til søndag ettermiddag, men vestover vil det gi seg litt før.

Så langt har meteorologene fått inn rapporter om full storm blant annet i Ofotfjorden og nord i Troms.

Folk trosser advarsler

Politiet i Salten opplyser at en rekke bilførere har kjørt over Saltstraumsbrua – sørøst i Bodø kommune, til tross for det røde lyset som forbyr ferdsel har lyst.

– Dette er forbundet med livsfare, men mange har likevel kjørt, forteller operatør Harald Otto Jakobsen til NTB.

– Blir en bil blåst over kanten, er det den sikre død, advarer han. Det har blåst opp i 44 meter på sekund på brua.

Telt i oppløsning

I tillegg har tre ukrainere som overnattet i telt i Åselidalen, hatt behov for assistanse.

– Teltet deres var i ferd med å gå i oppløsning, forteller operatøren. De tre ble etter hvert funnet av scooterpatruljer fra Røde Kors, og brakt til ei turistforeningshytte, der de vil bli til søndag.

Også fergestrekningene Bognes-Skarberget, Kilboghavn-Jektvik og Bodø-Moskenes er stengt på grunn av sterk vind. Samtidig har det vært kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet, samt på E10 ved Bjørnfjell ved Narvik og E69 Skarsvåg-Nordkapp.

Også i sør

Det er ikke bare i Nord-Norge det er stengte veier. I Hedmark og i Oppland er fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet stengt på grunn av uvær. Det advares mot økende snøskredfare i disse områdene.

I Telemark og Buskerud advares det mot svært vanskelige kjøreforhold med snø- og isdekke på veiene.

I Sogn og Fjordane er fylkesvei 53 på strekningen Årdal-Tyin stengt på grunn av rasfare, og fylkesvei 13 Gaularfjell er stengt på grunn av uvær. Riksvei 13 Vikafjellet er stengt på grunn av snøras.

Flomvarsel

Fredag sendte NVE ut flomvarsel for Vestlandet og i Agder-fylkene. Det er ventet store nedbørsmengder i løpet av helgen, og kombinert med snøsmelting på grunn av mildværet i området frykter NVE for lokale oversvømmelser og jordskred.

Det er fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier. Folk i Kristiansand har allerede fått føle dette på kroppen. Natt til lørdag måtte politiet sperre av E39 i Hannevika på grunn av oversvømte veier, skriver Fædrelandsvennen.

Både i Lofoten og i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det ventet å blåse opp til full storm i løpet av lørdag kveld.

Store deler av Lofoten opplevde strømbrudd lørdag. Strømmen var først borte en halvtime midt på dagen, og var deretter svært ustabil. Dette rammet over 15.000 kunder, men ved 13-tiden var strømforsyningen stabil igjen.