På med vinterhjulene og fram med snøskuffa

Første skikkelige smak av vinter står for døren denne helgen over store deler av Østlandet. Også helt i sør må man belage seg på å finne fram snøskuffa.

Ifølge statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt går det nemlig mot en vinterlig helg med varierende og synkende temperaturer i Sør-Norge. Det betyr også at snøgrensa sniker seg nedover mot kysten.

– Det ser ut til at vinteren kommer tidlig i år. Temperaturene vil holde seg lave, og det blir en kald start på neste uke med flere minusgrader. Det betyr at snøen nok blir liggende i hvert fall til godt ut i neste uke, sier Walløe til NTB.

Sludd eller fnugg

Allerede torsdag kveld er det meldt om litt snø lengst nord i innlandsfylkene Hedmark og Oppland, der snøen allerede har gitt flotte skiforhold flere steder. Men også i Østfold og Vestfold kommer nedbøren – i form av enten sludd eller fnugg.

Fredag vil snøen dale ned over større deler av Østlandet, og snøfallet fortsetter med økende styrke utover helgen og fram til utpå morgenkvisten søndag. Også så langt sør som i Kristiansand og resten av sørlandskysten blir det hvitt.

– Snøværet kommer sørfra, og både på Sørlandet og i Telemark blir det hvitt allerede fredag. På hele Østlandet øker snøen på utover lørdagen, sier Walløe.

Oslo og Bergen

I Oslo blir det bare litt lett snø fredag, men hovedstadens innbyggere må belage seg på i overkant av 10 centimeter lørdag før snøværet trekker nordover utover helgen. Enda mer blir det i Buskerud, Telemark og østlige deler av Sørlandet.

Selv om fjellene stenger for mye av nedbøren i vest, vil det også kunne være mulighet for en smak av vinter i Bergen på fredag.

– Vestlandet får lite nedbør. I Bergen kommer det mest som regn og sludd nede i byen på fredag, men i høydene rundt vil det nok komme hvit nedbør på fredag, sier Walløe.

Flere steder blir det imidlertid skikkelig vinter, med opp mot 40 centimeter snø enkelte steder. I tillegg vil det blåse ganske godt – opp mot liten kuling på kysten og ganske så ufyselig, ifølge Walløe.

Hjulskift

Vedvarende lave temperaturer rundt null og mange steder minusgrader utover uka vil føre til glatte veier over alt. Og har man ennå ikke skiftet til vinterhjul, er det absolutt å anbefale allerede torsdag. Fredag kan det være for seint, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til Tønsbergs Blad.

– Du kan kanskje klare å kjøre til jobb, selv med sommerdekk, men det kan bli langt vanskeligere å komme seg hjem, sier Berge.