Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Overraskende lave konkurstall i august

I august ble det registrert 33 prosent færre konkurser enn i samme måned i fjor.

Det var 184 konkurser i årets augustmåned, mot 274 i august 2019. Det er registrert i alt 2.282 konkurser fra januar til og med august i år, en nedgang på 8 prosent sammenlignet med 2.488 konkurser i samme periode i fjor.

– På tross av disse tallene, er jeg fremdeles overbevist om at det kommer et ras, og jeg frykter at vi bare skyver problemene foran oss, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

Han tror den generelle tilstanden til norsk økonomi kan være en avgjørende faktor.

– Det er generelt lagt en demper på norsk økonomi, og næringslivet er derfor mer reservert og forsiktig. Vi handler mindre, investerer mindre og gir mindre kreditt.

Fjærestad mener konkurstallene er unormalt lave, med tanke på at så mange virksomheter har hatt såpass lav aktivitet gjennom hele pandemien.

– Støtteordninger og momsfritak har kanskje gjort mange en bjørnetjeneste, men realiteten vil snart slå inn. Det vil åpenbart komme problemer, de har bare blitt utsatt lenger enn vi hadde forutsett, sier han.

Av landets elleve fylker opplevde ni en nedgang i antall konkurser i august, mens Troms og Finnmark sto på stedet hvil.

Bare Agder så en økning i antall konkurser. Til gjengjeld skjøt konkursene i dette fylket i været med hele 60 prosent – 24 konkurser sammenlignet med 15 i august i fjor.