Byrådsleder Raymond Johansen innfører nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden. Foto: Heiko Junge / NTB

Oslo stenges ned: Sosial stopp, skjenkestopp og arrangementstopp

Det innføres sosial nedstengning i Oslo kommune fra mandag. Det medfører full skjenkestopp, forbud mot innendørs arrangementer og lite sosial kontakt.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om koronasituasjonen i Oslo fredag ettermiddag og innføringen av nye tiltak mot spredning av viruset.

– Smittetallene er på et altfor høyt nivå. Vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten, sa Johansen på pressekonferansen.

Tiltakene vil gjelde fra midnatt mandag og vare i tre uker.

– Vi kan ikke nøle i møte med en så dramatisk utvikling, sa byrådslederen.

Sosial nedstenging

Den sosiale nedstengingen innebærer blant annet at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinger og lekeland.

– Alle disse stedene fører til at folk samler seg og beveger seg rundt i byen, sa byrådslederen.

Skal man lykkes med å begrense sosial aktivitet til et minimum, må det være stengt der folk samles, sa Johansen.

Biblioteker unntas for å skjerme barn og unge.

Full skjenkestopp

Oslo innfører full skjenkestopp som et ledd for å begrense smittespredningen i Oslo.

– Vi innfører full skjenkestopp. Skjenkestedene har gjort en stor innsats med å begrense smittespredning, men når vi innfører en sosial nedstenging av Oslo, må også skjenkingen stoppe, sa byrådslederen.

Tiltakene vil uten tvil ha store konsekvenser, sa Johansen. Det vil ramme mange virksomheter som har gjort stor innsats.

– Men tallenes tale er krystallklar. Smitten øker kraftig selv med strenge tiltak, sa Johansen.