Statsminister Erna Solberg på flytur over Bodø med ordfører Ole-Henrik Hjartøy ved spakene. Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / Avisa Nordland / NTB scanpix

Ordførerpilot viste Solberg framtids-Bodø fra lufta

Med Høyre-ordfører Ole-Henrik Hjartøy bak spakene i privatfly fikk statsminister Erna Solberg (H) et fugleperspektiv på visjonære planer for det nye Bodø.

Bodø-ordføreren vil snu det bitre nederlaget flybyen led da de tapte for Ørland i kampen om å luftforsvarets kampflyplass til nye muligheter for Bodø.

– Da jeg satt på Stortinget 14. juni 2012 og visste at vi kom til å tape, bestemte jeg meg for én ting: Ikke å stå fast i fortida, men heller se på hva dette gir av muligheter. Fra da har vi ikke sett oss tilbake, sier Hjartøy til NTB.

Storslagent

Konseptet er storslagent. Rullebanen, som uansett må fornyes innen ti år, skal flyttes vekk fra byen. Dette frigjør 4.000 dekar til ny virksomhet. Prosjektet «Ny by – ny flyplass» er kostnadsberegnet til 2,5 milliarder kroner.

– Dette er kanskje det beste byutviklingsprosjektet i hele Europa akkurat nå. Vi skal klare å gjennomføre det uten å belaste statskassa for mye. Merverdien i arealene som blir frigjort, kommer til å balansere, sier Hjartøy før han ber statsministeren ta plass i småflyet.

Hobbypilot

60-åringen har vært småflypilot siden han var 19 år.

– Jeg har fløyet konstant i 40 år, så Erna er trygg, forsikrer Hjartøy.

– Jeg er i gode hender, kontrer statsministeren, som i et forrykende tempo startet valgkampen i Lofoten og Vesterålen denne helga. De sju Høyre-ordførerne har fått en pangstart på sin lokale valgkamp, der det gjelder å holde bastionene som ble erobret for fire år siden.

Tror på gjenvalg

Hjartøy har tro på gjenvalg, men innrømmer at det blir en tett kamp mot Ap-utfordreren Ida Tillerud.

– Meningsmålingene har stabilt vært bedre nå enn da vi vant Bodø for fire år siden. Vi er med å gi bodøværingene troen på fremtiden. Det er en veldig optimisme i byen og en positiv energi i hele Bodø nå. Derfor tror jeg på gjenvalg, sier Bodø-ordføreren.

Fugleperspektiv

I en drøy halvtime fløy han statsministeren over flunkende nye studentboliger, jordbruksareal tett inntil en befolkning som har passert 50.000 og over det som skal bli nye Bodø.

– Det er først når du ser det i dette perspektivet at du virkelig forstår hvor viktig dette prosjektet er, sier Hjartøy.

Og det gjorde Erna Solberg.

– Planene er visjonære, langsiktige og selvfølgelig kostnadskrevende. Men det er ingen tvil om at å flytte flyplassen vil gi store muligheter for Bodø, sier Solberg til NTB.

Dørbank

Hun avsluttet nordlandsturneen søndag ettermiddag med dørbank i Hjartøys nabolag. Børre Grindstein, som bor rett over veien for Hjartøy, trodde først hun hadde gått feil.

– Det er der ordføreren bor, pekte han.

Da statsministeren fikk forklart sitt ærend, at hun oppfordrer til deltakelse i kommune- og fylkestingsvalget, var det to ting Bodø-velgeren var opptatt av.

– Diskusjonen om bompengering og bygging av ny by. Jeg trodde det var slutt da kampflyplassen ikke kom, men det var vel kanskje en tjeneste som ble gjort for Bodø, sier Grindsten.