LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er opprørt over Fagarbeideren-henleggelse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Opprørt over politiets henleggelse av Fagarbeideren-saken

Politiet i Oslo har henlagt anmeldelsen av Fagarbeideren AS. Det vekker harme både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden

– Det er skammelig. Vi anker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG på arbeidernes dag, 1. mai.

Det var organisasjonen Fair Play Bygg Oslo og omegn som sammen med Hope for Justice varslet om forholdene i selskapet Fagarbeideren AS.

VG dokumenterte hvordan selskapet utnyttet sine arbeidere og at de ikke fikk lønn. Selskapet gikk senere konkurs.

Selskapet ble ifølge VGs avsløringer driftet av en mann som er dømt til mange års fengsel. Han var også fratatt retten til å drive næringsvirksomhet for resten av livet, men mannen kunne operere i det skjulte etter at han hadde skiftet navn.

Politiet har nå valgt å henlegge saken på grunn av manglende kapasitet, melder VG.

Både i LO og i NHO-systemet reagerer de kraftig på henleggelsen.

– Politiets henleggelse er en trussel mot arbeidsfolk, norsk arbeidsliv og den norske velferdsstaten. Banditter som det vi her har med å gjøre er en trussel – ikke bare mot et anstendig arbeidsliv – men også en trussel mot den norske velferdsstaten, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG.

Administrerende direktør Jon Sandnes i  Byggenæringens Landsforening ber om at politiet tar en ny vurdering av anmeldelsen.

– Vi må ha et arbeidsliv der alle følger spillereglene, og de kriminelle aktørene må tas. Det er svært bekymringsfullt at politiet henlegger saken på grunn av kapasitet. Her var det mange alvorlige forhold som burde få en endelig avklaring. Det er forståelse for at politiet står i mange dilemmaer når det gjelder prioriteringer, men samfunnet har ikke råd til at arbeidslivskriminalitet ikke prioriteres, sier han til VG.

Påtaleansvarlig jurist ved Oslo politidistrikt, Hanne Fauske, sier til avisen at hun ikke har fått sett noen påklagelse av henleggelsen og at hun derfor ikke kan kommentere den.

– Det er jeg som har henlagt saken og som har tatt den beslutningen. En nærmere begrunnelse for det vil jeg gi til statsadvokaten nå som saken er påklaget, sier hun.

Mannen bak Fagarbeideren As ønsket ifølge VG ikke å kommentere saken og anklagene mot ham.