Sofie Marhaug og Rødt vil fremme forslag om at de tre direktivene i EUs Ren Energi-pakke skal utsettes når de skal opp til votering i Stortinget fredag. Her fra debatt med energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Omstridte EU-direktiver opp til vedtak i Stortinget
I dag stemmer Stortinget over de tre rettsaktene i EUs fjerde energimarkedspakke som sprengte regjeringen i vinter. Rødt skal fremme et forslag om utsettelse.
– Rødt vil at velgerne skal få si sitt i stortingsvalget. Det er suspekt at regjeringen presser gjennom tre så omfattende direktiver rett før valget, sier nestleder Sofie Marhaug i Rødt til NTB.
Uenigheten om EUs fornybardirektiv, bygningsenergidirektiv og energieffektiviseringsdirektivet førte til splittelse av regjeringen i januar. Fredag skal Stortinget stemme over om de samme direktivene likevel skal innlemmes i norsk lov.
Da har et solid flertall med Ap i spissen for Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og MDG varslet sin støtte. Dermed vil Norge likevel ha vedtatt å innføre deler av EUs Ren energi-pakke.
– Har vi først sagt ja, er det nærmest umulig å gjøre retrett. Og sier vi ja til disse direktivene, kan det også bli vanskeligere å si nei til kommende direktiver, sier Marhaug.
Hun sier Rødt vil fremme et forslag i stortingssalen om å utsette saken og sende den tilbake til energi- og miljøkomiteen.
– Uaktuelt
Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier Senterpartiet ikke hadde annet valg enn å gå ut av regjeringen på spørsmålet da det ble hardt mot hardt mot Ap om samme sak i januar.
– For Sp er det uaktuelt å gi EU mer makt i energipolitikken. Derfor var det ikke noe alternativ for Sp å sitte i en regjering som fullfører norsk integrering i EUs energiunion og reduserer vår mulighet til å styre egen energipolitikk, sier Arnstad i Senterpartiet til NTB.
De tre energidirektivene er en del av EUs Ren energi-pakke, som består av i alt åtte direktiver og forordninger. De øvrige fem blir liggende i skuffen i hvert fall ut neste stortingsperiode om Ap får fire nye år, har statsminister Jonas Gahr Støre slått fast.
Ap lener seg mot høyre
Om dette er nok til å lokke Sp til å være med på et nytt regjeringsprosjekt med Ap etter valget i september, er derimot ikke klart.
– En ny og annen energipolitikk som sikrer nasjonal kontroll over kraftmarkedet, er avgjørende for om Sp kan gå inn i regjering. I dette spørsmålet lener Ap seg helt og fullt på borgerlig side i politikken, alle de andre rødgrønne partiene ønsker en annen kurs i energipolitikken, sier Arnstad.
– Vi vet at mange partier er mot hele pakken. Vi mener at det minste vi kan forvente, er at innbyggerne får sagt sitt om disse direktivene gjennom stemmeseddelen, sier Sofie Marhaug.