- Olje er viktigere enn SV

Ap-veteraner krever konsekvensutredning av oljeutvinning i Nord-Norge uten hensyn til hva SV mener.

– Her må også vi sette hardt mot hardt. Vi kan ikke være med på dette mindretallstyranniet lenger! Folk begynner å bli drittlei vern og det SV står for. Derfor må SV tenke seg om, om de fortsatt vil ha et liv i Nord-Norge, sier stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap) fra Nordland til Dagsavisen.

SV vil trolig trekke seg fra regjeringen dersom Ap trumfer gjennom en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Strøm viser til at SV har gått fra tre til én stortingsrepresentant i Nordland, og tror ikke de vil få noen i 2013, dersom de fortsetter kampen mot oljeutbygging.

– Nå må symbolsakenes tid være forbi. SV fikk en symbolsak i 2005 da Vefsna-vassdraget ikke ble utredet. Nå må det være slutt, sier Strøm.

Han får støtte fra en rekke tidligere Ap-statsråder som er svært engasjerte i saken.

Tidligere næringsminister, nå fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen (Ap) mener det eneste rette er å konsekvensutrede hele området etter petroleumsloven.

– Alt annet vil bare være en måte å hale ut tida på, mener han.

Tidligere fiskeriminister og riksrevisor, Bjarne Mørk-Eidem, er også enig.

– I 1960 hadde både Nordland og Rogaland 237.000 innbyggere. I dag har Rogaland 420.000 innbyggere. Nordland har fortsatt 237.000, sier Mørk-Eidem til Dagsavisen.

– Når de fleste kommunene i nord vil ha konsekvensutredning, er det litt ovenfra-og-ned å sitte i Oslo og si at «det får dere ikke». Det er enkelte partier som i hovedsak har vært imot alt opp gjennom årene, og jeg tror ikke det er de som har bygd dette landet, sier Mørk-Eidem. (©NTB)