Olav Selvaag hedret på egen plass

Norges kjente boligbygger og samfunnsdebattant, ingeniør Olav Selvaag, er blitt foreviget i bronse nøyaktig 100 år etter at han ble født. Selvsagt på Olav Selvaags plass på Tjuvholmen.

Boligpionéren ble blant annet kjent for å plassere ut skulpturer i boligområder. Nøyaktig 100 år etter at han ble født, fikk Olav Selvaag sin egen skulptur, på plassen som bærer hans navn. Ordfører Fabian Stang avduket mandag skulpturen på en tilstelning for beboere på Tjuvholmen og inviterte gjester.

– En god bolig er avgjørende for vår livskvalitet. Olav Selvaag har hjulpet mange til et godt liv, sier Stang.

Stor konkurranse
Skulpturen er laget av billedhuggeren Merete Sejersted Bødtker, som er født og oppvokst i Oslo. Bødtker vant i fjor sommer konkurransen om å få lage en skulptur av Olav Selvaag. Hun konkurrerte mot 34 andre kunstnere. Skulpturen består av flere deler. Bronsestatuen av Olav Selvaag står på Iddefjordsgranitt og rammes inn i en betongkonstruksjon. Rammen kan med sine konstruktive elementer gi assosiasjoner til Olav Selvaags faglige liv og virke.

Jordnær og positiv
– Jeg har forsøkt å vise en uformell, åpen og positiv Olav Selvaag. En jordnær mann midt i livet. Han står liksom i døren og ønsker velkommen. Det var veldig morsomt å få lov til å utføre denne oppgaven. Olav Selvaag var den som initierte den utstrakte bruken av kunst, og særlig skulpturer, som en slags signatur i ethvert byggeprosjekt. Han har betydd mye for mange kunstnere, sier Sejersted Bødtker.

Folkets boligbygger
Olav Selvaag (1912-2002) revolusjonerte boligbyggingen etter krigen, ved å utvikle nye, mer rasjonelle og rimelige byggemetoder. ”Ekeberghuset” som han bygget i 1948 hadde konstruksjonsløsninger som senere ble standard for alle hus i Norge. Konsernet han grunnla, Selvaag Gruppen, har bygget mer enn 50 000 boliger, og siden utbyggingen av Veitvet i 1958 har utplassering av kunst vært en tradisjon. Omkring 500 skulpturer finnes nå rundt Selvaag-boliger. Selvaag Gruppen står sammen med Aspelin Ramm Gruppen bak utviklingen av Tjuvholmen, og skulpturparken der preges av skulpturer fra Selvaag-familiens samling.