OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Tuva Skare

OBOS: - Oslos politikere stopper flere byggeprosjekter enn før

OBOS mener Raymond Johansens boliglovnader før forrige valg ikke er innfridd. Byrådslederen slår tilbake og mener utbyggerne har liten grunn til å klage.

OBOS har også talt opp hvordan partiene i bystyret stemmer i byggesaker. Den viser at R, V og KrF oftest sier nei til bygging av nye boliger i Oslo.

− Desidert færrest boliger hadde det blitt om Rødt fikk bestemme alene, skriver OBOS.

Ap, MDG og SV er partiene som oftest vender tommelen opp. De har stemt ja til åtte av ti boliger, tett fulgt av H og FrP.

Har behandlet 200 reguleringssaker siden 2011

OBOS sin kartlegging av de to siste valgperiodene, viser at politikerne fra november 2011 til og med juni i år har behandlet 200 reguleringssaker.

− Hvis politikerne hadde sagt ja til alle reguleringsforslag, så kunne dette gitt 22.768 nye boliger i Oslo, ifølge OBOS.

Men slik har det ikke gått, viser kartleggingen.

Politikerne sa ja til rundt 9.500 nye boliger i siste periode, noe som er 2.200 færre boliger enn det som var reguleringspotensialet.

I forrige bystyreperiode ble det ja til nesten 11.000 boliger. Da sa politikerne ja til de fleste boligene det ble stemt over.

OBOS: Byrådet har ikke lykkes

Sittende byrådsleder Raymond Johansen gikk i 2015 til valg på å doble boligbyggingen, og lovet å øke både reguleringstakten og få ned saksbehandlingstiden da han tok over roret i Oslo.

OBOS mener at gjennomgangen av reguleringssakene viser at han ikke har lykkes.

– Hvis ikke politikerne tar dette på alvor, vil vi oppleve at enda flere blir stående utenfor boligmarkedet. Vi registrerer politikerne så langt i denne valgkampen har hatt lite fokus på viktigheten av bolig som et sentralt velferdsgode, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Det sittende byrådet i Oslo varslet tidligere i år nye tiltak som kan gjøre det lettere for flere å komme inn på boligmarkedet.

− Vi applauderer alle nye virkemidler som gir en enklere vei til egen bolig. Byrådets forslag til tiltak er spennende, og viser ambisjoner. Samtidig må politikerne ta inn over seg at det viktigste tiltaket er at det reguleres nok tomter til å dekke det store behovet for flere nye boliger i årene framover, sier Siraj.

− Det har vært et taktskifte, mener byrådslederen

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune mener utbyggerne ikke har grunn til å klage. Arkivfoto. 

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier de ikke har senket ambisjonene for boligbygging i Oslo.

− Vi kommer ingen vei uten ambisjoner. Vi har regulert dobbelt så mange boliger som Høyre gjorde i sin siste periode, og antallet igangsatte boliger ligger høyere og holder nå tritt med befolkningsveksten for første gang på mange år. Det viser et skikkelig taktskifte, skriver Raymond Johansen i en e-post til Byggeindustrien.

− Hva er årsaken til at man ikke har klart å doble boligbyggingen slik som var målet?

− Så lenge folk mangler bolig, så må det bygges mer. Det er det korte svaret. Det viktigste vi kan gjøre er å få regulert flere tomter. I denne perioden har vi regulert dobbelt så mange boliger som Høyre gjorde i sin siste periode. Selv hvis vi ser bort fra Gjersrud/Stensrud ligger vi an til å regulere flere enn i forrige periode. Vi har brukt tiden effektivt og løst mange gamle floker. Filipstad er nå sendt til bystyret og åpner alene for 3.300 nye boliger. Det betyr at det nå er flere tomter hvor utbyggere kan starte utbygging, slik at boligtallene kan øke ytterligere i årene som kommer, skriver Johansen.

− Ingen grunn til å klage

Han mener dog at OBOS og andre boligbyggere ikke har grunn til å klage.

− Når utbyggerne får igjennom over 80 prosent av sine planforslag, synes jeg ikke de har noen grunn til å klage. Fram til vi tok over var boligbyggingen i Oslo helt og fullt utbyggerstyrt. Høyre hadde abdisert i boligpolitikken og godkjente 99 prosent av alle boligforslagene som kom. Vi har tatt noe mer styring over utbyggingen, blant annet ved å stille tydeligere krav til lys og luft, og rekkefølgekrav som gjør at parker og grøntområder kommer på plass tidligere. Det tror jeg både byen og innbyggerne er tjent med på sikt, mener byrådslederen.

Byggeindustrien har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Høyre.