- Vi har kjøpt oss opp fordi vi har stor tro på det svenske markedet, sier konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj til Byggeindustrien. Foto Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS har kjøpt aksjer for 850 millioner i svensk boliggigant

OBOS sin eierandel svenske JM har steget fra 2 prosent i mars til 5,4 prosent ved inngangen av august.

Svenske JM AB er ett av Nordens største boligselskap. De siste månedene har en stadig større andel av selskapet blitt norskeid gjennom OBOS sine oppkjøp.

- Vi har kjøpt oss opp fordi vi har stor tro på det svenske markedet. Vi har allerede stor virksomhet i Sverige, men JM-investeringene handler først og fremst om at vi ønsker en annen type eksponering i markedet enn det vi kan tilby gjennom vår eksisterende aktivitet, sier konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj til Byggeindustrien.

Det var i mandagens Finansavisen, der avisen skriver om OBOS sine strategiske entreprenørinvesteringer i selskap som Veidekke og AF Gruppen, at den voksende eierandelen i JM AB blir omtalt.

- Nå har vi tatt en passe stor «chunk» av JM, så får vi se hvordan det utvikler seg. Det er i hvert fall god kapitalplassering, sa Siraj til Finansavisen.

Overfor Byggeindustrien er han like hemmelighetsfull om mulige fremtidige JM-investeringer. 

- Tiden får vise om dette er enden på investeringene eller om det bare er begynnelsen. Nå har vi, som jeg også sa til Finansavisen, fått en interessant «chunk», så får vi se hvor lenge den «chunken» står som seg den er i dag, sier han.

Den totale kostprisen på aksjekjøpene OBOS har gjort i JM AB i 2016, har ifølge Siraj vært på 850 millioner kroner.

- Vi har kjøpt aksjene jevnt gjennom våren og valgte også å kjøpe noe nå i sommer da kursnivået falt, sier Siraj.

- Er dette god butikk for OBOS?
- Ja, vi har hatt en veldig fin verdiskapning. Vi har fått 20 millioner kroner i utbytte allerede, og ser du kursen nå sammenlignet med hva kostprisen var, så har vi tjent 40 millioner kroner på investeringen, sier Siraj, som forsikrer at OBOS ser på JM-investeringene som langsiktige. Hans inntrykk er at JM er et meget veldrevet selskap med betydelig potensiale framover både i Sverige og Norge.

- Dette er en del av vår kapitalforvaltning, ikke kortsiktig aksjespekulasjon. Vi har pulsen på det svenske boligmarkedet hver dag, men JM gir oss enda mer eksponering mot leilighetsmarkedet i og rundt storbyene i Sverige der vi ellers har mindre eksponering i egen virksomhet. Det at vi eier en del av et så stort og viktig svensk selskap gir oss enda mer bakkekontakt og styrke i det svenske markedet, mener Siraj.