Nytt håp om reversering av permitteringsreglene

Erna Solberg og hennes ministre er nå i ferd med å starte opp arbeidet med statsbudsjettet for 2016. Byggenæringen har selvsagt mange ønsker og forventninger til dette budsjettet - ikke minst håper man at regjeringen nå endelig vil lytte og prioritere å reversere permitteringsreglene.

De endrede permitteringsreglene som ble innført gjennom statsbudsjettet for 2014, innebærer at virksomhetene må ta en større del av kostnadene ved permitteringer. Økningen gjør at arbeidsgiverperioden ved permitteringer ble utvidet fra 10 til 20 dager. Dette har gitt uheldige konsekvenser for næringslivet generelt, og ikke minst for byggenæringen. Disse virkningene var grundig varslet på forhånd – og er repetert flere ganger av en hel næring.

Byggenæringen er meget sårbar for opp- nedturer. Markedet svinger og virksomhetene må i best mulig grad tilpasse seg dette. Siden de fleste virksomheter er opptatt av å ha en stabil høy andel egne fast ansatte, er muligheten til å permittere en nødvendighet. Å opprettholde en høyest mulig andel fast ansatte er naturligvis også viktig for samfunnet som helhet. Unødvendige permitteringer er ikke en ordning som blir misbrukt – ingen ønsker å gi slipp på mannskap – men dette er valg lederne i byggenæringens virksomheter innimellom må fatte.

Selv om det fortsatt er mulig å permittere ansatte, er dette langt dyrere nå enn tidligere. Alternativet blir derfor dessverre at man heller sier opp den ansatte i stedet for å permittere. Virksomheten tar seg rett og slett ikke råd til å kjøre permitteringer i like stor grad som tidligere.

Dette behovet vil ikke forsvinne – man klarer ikke å snu svingningene i markedet.

Da nåværende ordning ble innført ble det pekt på at om arbeidsledigheten skulle stige var denne ordningen noe man skulle se på. Da er tiden inne for virkelig å vurdere situasjonen. Arbeidsledigheten ser ut til å være stigende og ikke minst ser vi at virksomhetene innen BNL-systemet nå i økende grad sier opp i stedet for å permittere.

Dette er selvsagt spesielt synd for dem det gjelder – det er synd for den aktuelle virksomheten som mister en dyktig medarbeider og det er også synd for næringen som risikerer å miste viktig fagkunnskap.

BNL har ett budskap til regjeringens arbeid med budsjettet – og det er nettopp å reversere permitteringsreglene. Det budskapet støttes av en hel næring.