Nytt budsjettmøte i all hemmelighet

Budsjettkameratenes finanspolitikere møttes i hemmelighet på Stortinget, og Venstre har fått troen på at regjeringen virkelig ønsker å få på plass en budsjettavtale.

– Signalet i dag var at jeg begynner å tro på at regjeringen vil ha en avtale. Det har vi ikke vært helt sikre på. Nå er vi i hvert fall i prosess, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Samtidig bekrefter finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) overfor NTB at han møtte sine kolleger Terje Breivik (V), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H) tirsdag. Møtet gikk under pressens radar.

– Vi drøftet en del av spørsmålene som var oppe tidligere i dag, sier Syversen, med henvisning til et møte mellom partilederne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF tirsdag morgen.

Syversen vil for øvrig ikke si noe mer om hva de fire finanspolitikerne snakket om på sitt møte.

– Stor avstand

Etter tre uker med samtaler om neste års statsbudsjett steg optimismen på begge sider av forhandlingsbordet etter møtet på statsminister Erna Solbergs (H) kontor.

– Dette er mye mer positivt enn dagen før, men det betyr ikke at vi er i mål. Det er en kjempestor jobb som gjenstår, sier Grande til NTB.

– Det er fortsatt stor avstand, og vi har ikke begynt på jobben med de virkelige pengefordelingene og inndekningen, forklarer hun.

Det er særlig på klimaområdet partene er på kollisjonskurs. Etter det NTB forstår, skal regjeringens tilbakemelding på den omfattende klimapakken Venstre kom med i helgen, fortsatt ikke innebære så store utslippskutt at samarbeidspartiet kan være fornøyd.

Men kilder nær forhandlingene peker på at det tirsdag kom til reelle forhandlinger, og at det da var en tilnærming mellom partene.

Bilpakke kompliserer

Den mye omtalte bilpakken har vært den vanskeligste nøtten å knekke. Pakken innebærer noe skjerpede bensin- og dieselavgifter, samt en kompensasjon for bilistene på over 900 millioner kroner i form av bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

Venstre har ment at pakken gir for lite – om noe – utslippskutt, mens Høyre og Frp har holdt fast at pakken er så langt det er ansvarlig å gå i ett budsjett.

Frps Limi slår fast at bilpakken ikke var tema verken mandag eller tirsdag, mens KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at den selvsagt er forhandlingstema.

– Men for KrFs del er ikke drivstoffavgiftene de viktigste å endre, de kan ligge på regjeringens nivå. Men den overkompensasjonen som blir gitt til fossilbiler, det synes vi det er svært vanskelig å akseptere, sa han.

Samtidig har det såkalte grønne skiftet tatt så mye tid og krefter at budsjettkameratene har mange andre saksområder de må gjennom før en avtale kan komme på plass.