Nye Nord-Aurdal Ungdomsskole og Valdreshallen

I august 2017 startet AS Valdresbygg med byggingen av den nye ungdomsskolen og rehabiliteringen av Valdreshallen.

Fakta

Sted: Fagernes

Prosjekttype: Skole og idrettshall

Byggherre: Nord-Aurdal kommune

Totalentreprenør: AS Valdresbygg

Prosjekteringsledelse: Bergfoss Byggprosjektering

Arkitekt: Aaland Arkitektkontor / SBG Byggprosjekt

Landskapsarkitekt: SBG Byggprosjekt

BTA: Skolen 4.400 kvadratmeter, Valdreshallen 2.500 kvadratmeter

Kontraktssum eks. mva.: 118 millioner kroner

Rådgivere: RIB, RIByFy: SBG Byggprosjekt l RIBrann, RIAku: COWI l RIE: ECT l RIV: Ingenia l Stikning: Plan Oppmåling Valdres

Underentreprenører og leverandører:l Rør: GK Rør l Ventilasjon: Hamstad l Elektro: Valdres Installasjon l Riving: Øst-Riv l Blikkenslager: Valdres Tak og Blikk l Mur og flis: Murmester Markussen l Grunn- og utomhusarbeider: Fagernes Anlegg l Gulvbelegg: ATG l Heis: Heisplan * Maler: Maler Conrad l Himlinger: BBM * Prefab: Loe Betongelementer l Taktekking: Protan Entreprenør l Rekkverk: VSS Solutions l Solavskjerming: Scandic Markiser l Sportsgulv: Gulv og takteknikk l Kjerneboring: Sanne Betongsaging l Brannisolering: Kinneberg Bygg og Brannsikring l Gulvstøp og sparkling: Hæhre Gulvstøp l Kjøkken: Byggmakker Skattum l Kjølerom: Valdres Kjøleservice l Foldevegger: Saxi Produkter l Aluminumsdører og glassfasader: Norske Metallfasader l Dører: Swedoor l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Lås, beslag og adgangskontroll: Dormakaba l Leieutstyr: Ramirent l Porter: Nassau Norge l Glass tribune: Valdres Glasservice l Spilekledning: VYRK l Byggevarer: Optimera

Nylig var prosjektet ferdig, og skoleelevene startet 2019 i et tipp, topp moderne skolebygg med storslagen utsikt over Strandefjorden ved Fagernes.

– Valdreshallen er fullstendig rehabilitert og ombygd. Den har fått nye garderobeanlegg, nye tekniske anlegg samt installering av ny heis, sier prosjektleder Eirik Syversen til Byggeindustrien.

Omfattende rehabilitering

Idrettshallen, som ligger vegg i vegg og med gjennomgang til den nye skolen. Har gjennomgått en svært omfattende rehabilitering. Bygget, som er fra 1974, er blitt etterisolert utvendig i tillegg til at det har fått ny fasade.

– Taket er etterisolert og tekket. Alle overflater, vegger og himlinger er også pusset opp, sier Syversen.

Også svømmehallen i bygget er rehabilitert. Bassenget er fuget opp, fasadene er nye, likeså taket og vinduene.

– I første etasje av Valdreshallen er det et tilfluktsrom som er beholdt, og som ikke er blitt berørt av arbeidet, sier prosjektlederen.

Stor kompleksitet

Prosjektet har hatt stor kompleksitet da det nye skolebygget og rehabiliteringen av den gamle idrettshallen har foregått parallelt.

– Vi hadde noen utfordringer i forbindelse med grensesnittet mellom det eksisterende og det nye bygget. I første rekke gikk dette på geometriske løsninger for å få de to bygningene til å passe sammen. Det var også noen utfordringer med å installere heisen i det gamle bygget, sier Syversen, som legger til at grunnforholdene er gode, og at skolen er fundamentert til fjell.

Atrium

Utvendig har Nord-Aurdal Ungdomsskole sementbaserte plater og noe puss. Midt i bygget, mellom underetasjen og første etasje, er det et atrium med glassfasader og tak.

– Innvendig er det systemhimling. Veggene er i skrufast gips, mens gulvene har belegg og fliser, sier Syversen.

I atriet er det et amfi som danner et sømløst og naturlig skille mellom den nye skolen og idrettshallen.

– Det var en tøff byggeperiode i fjor vinter, spesielt på grunn av store snømengder. Vi måtte måke snø av taket på Valdreshallen grunnet vekt, noe som visstnok bare har skjedd et par ganger de siste 40 årene. Ellers vil jeg nevne at det har vært en veldig god samhandling mellom byggherre, prosjekterende og underentreprenører gjennom hele prosjektet, sier Eirik Syversen.

Forskjellige farger

Det er SBG Byggprosjekt på Dokka som har hatt ansvaret for arkitektarbeidet av den nye ungdomsskolen og Valdreshallen, etter å ha tatt over forprosjektet fra Aaland Arkitektkontor.

– Vi valgte farger i samarbeid med Valdres Bygg og en brukergruppe bestående av lærere og rådgivere. Utvendig var premissen gitt med fasadeplater og puss. Et felt rundt vinduet på den ene veggen skulle være grønt, og inne i hesteskoen på bakkeplan ble det valgt en gul farge for å live opp det ellers grå bygget, sier arkitekt Silje Ruud Lien til Byggeindustrien.

Innendørs er det brukt en del farger for å gjøre lokalene trivelige, og det er forskjellige fargetemaer i hvert plan.

– Underetasjen er rød, første etasje blå, andre etasje er grønn mens tredje etasje har fått en oransje farge i dører, gulvbelegg og kontrastvegger, sier Lien.

Måtte tegne om

Ellers har midtpunktet i skolen, amfiet, fått en fin tribune i industriparkett. Her er det spilekledning på veggene for å dempe akustikk.

– Fargetemaet er videreført fra skolen til idrettshallen. I under-etasjen til hallen måtte vi omprosjektere en del for å tilfredsstille krav til universell utforming og spillemidler. Samtidig var det vanskelig å finne byggetegningene til den gamle idrettshallen, noe som gjordet at vi måtte tegne om noe av garderobedelen, sier arkitekten.

Hun fremhever et godt samarbeid med Valdresbygg og underentreprenørene.

– Samarbeidet har bidratt til at vi klarte å løse utfordringene som dukket opp underveis. Vi har både ARK og RIB i samme bygg, som har gitt oss en kjempefordel under detaljprosjekteringen, sier Silje Ruud Lien.