Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, presenterte boligtallene for oktober.

Nyboligsalget tar seg opp, men igangsettingen bekymrer

Salget av nye boliger i oktober lå 13 prosent over samme måned i fjor, men igangsettingen ligger 11 prosent under fjoråret. – Det er Oslo som er og blir marerittet, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

–Det var et veldig godt salg og en god igangsetting i Oslo i 2016 og 2017, men når man ikke holder igangsettingen ved like, og man vet at det reguleres for lite og at det tar to år å få ferdigstilt nye boliger, så ligger det i kortene at det vil bli problemer fra 2020 og utover, sier Per Jæger til Byggeindustrien.

Salgs- og igangsettingstallene, som Boligprodusentene utarbeider i samarbeid med Prognosesenteret, viser at salget av nye boliger i oktober lå 13 prosent over samme måned i fjor. Oktober følger dermed opp de positive salgstallene for september.

– Men det er opp fra et lavt nivå, kommenterer Jæger.

Hittil i år ligger nyboligsalget fire prosent bak fjoråret.

– Det er salget av leiligheter, med en økning på tre prosent hittil i år som er hovedårsaken til at boligsalget tar seg opp, sier Jæger. Salget av eneboliger og småhus ligger henholdsvis seks prosent og 17 prosent bak fjoråret.

Igangsettingen av boliger i oktober lå to prosent lavere enn oktober i 2017, og hittil i år ligger igangsettingen 11 prosent under fjoråret. Igangsettingen fordelt på boligtype viser en nedgang på 14 prosent for eneboliger, 24 prosent for småhus og fire prosent for leiligheter hittil i år.

– De siste 12 månedene er det solgt 26.830 boliger. Dette er fire prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 28.241 boliger. Dette er 11 prosent under nivået for et år siden, sier Jæger.

– Salget av nye hytter og fritidsboliger ligger ved utgangen av oktober to prosent bak fjoråret, mens igangsettingen ligger 16 prosent bak fjoråret, avslutter Jæger.