Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sier departementet jobber med å gå gjennom hele universitets- og høyskoleloven. Hun sier de ikke har bestemt om den nye meldingen om styringspolitikk skal bli en egen stortingsmelding eller om den skal gå inn i en meldingsdel i lovproposisjonen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nybø varsler gjennomgang av styringen av universitet og høgskoler

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) ønsker å klarere hvem som skal bestemme hva i kunnskapssektoren og varsler gjennomgang. Mandag er det høring i Nord-saken.

– Det er nesten 20 år siden kvalitetsreformen. Samtidig har vi vært igjennom en omfattende strukturreform. Universitets- og høgskolelandskapet har endret seg betraktelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø til Khrono.

Statsråden sier de blant annet har utviklet krav for departementets styring av universiteter og høgskoler, men at det er på tide å løfte blikket og se på hele styringen med overordnet blikk. Nybø sier hun er i gang med å lage en ny melding om styringspolitikk for kunnskapssektoren.

– Det vil også være nyttig for Stortinget å diskutere hva Stortinget skal bestemme, hva regjeringen skal styre over og hva styrene selv skal kunne avgjøre, sier hun.

Mandag må rektor ved Nord universitet Hanne Solheim Hansen til høring i Stortinget for å svare på hvorfor de valgte å endre studiestrukturen og legge ned studiestedene Nesna og Sandnessjøen. Avgjørelsen vakte oppstandelse og engasjement.

SV har sagt at partiet vil omgjøre beslutningen om å legge ned de to studiestedene av hensyn til bosettingen i distriktene.

Studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen ble 26. juni vedtatt nedlagt av universitetsstyret, og Nybø har uttalt at hun ikke vil overprøve styrets beslutning.