To mennesker mistet livet da et snøskred traff de ti husene som sto på denne tomten i Longyearbyen på Svalbard 19. desember 2015. En ny rapport viser at 34 hus i Longyearbyen er ekstra utsatt for snøskred. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ny rapport: 34 hus i Longyearbyen ekstra rasutsatt

34 bygg i Longyearbyen på Svalbard er ekstra utsatt for skred, viser en ny rapport gjort for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er spesielt husene i Lia under Sukkertoppen og husene i Nybyen som står i fare for å bli rammet av såkalte 100-årsskred, sier konstituert regionsjef i NVE, Knut Hoseth, til NRK.

I tillegg er også to bygg i tilknytning til energi- og vannforsyningen på motsatt side av Longyearbyen også i faresonen.

Rapporten presenteres klokken 19 torsdag, men NVE vil ikke komme med forslag til tiltak i rapporten.

– Nå er det opptil Longyearbyen Lokalstyre å behandle rapporten og vurdere hvilket grep som bør gjøres framover. NVE ved behov vil bistå som fagmyndighet, sier Hoseth.

19. desember er det ett år siden det gikk et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. En 42 år gammel mann døde i selve skredet, mens en to år gammel jente døde dagen etter på sykehus. Totalt ble ti hus ødelagt, og i alt befant det seg 24 personer i husene. Til sammen ble 181 personer evakuert.

Så sent som i november ble over 100 personer evakuert i Longyearbyen på grunn av store menger regn og sterk vind.