Sjefredaktør Arve Brekkhus, programleder Frode Aga, bedriftslege i Veidekke Kjell Aage Sørensen og journalist i Byggeindustrien, Stefan Offergaard. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Ny podkast: Når dødsulykken rammer

I årene mellom 2012 og 2017 mistet 49 mennesker livet på jobb i bygg- og anleggsnæringen. Dødsulykker og alvorlige arbeidsulykker setter merker hos både familie, venner og kollegaer som varer livet ut.

I den siste episoden av Byggeplassen snakker vi med bedriftslege i Veidekke Kjell Aage Sørensen, Byggeindutrien-journalist Stefan Offergaard og sjefredaktør Arve Brekkhus om hvordan en familie og en arbeidsplass berøres når en person blir hardt skadd eller mister livet i en dødsulykke.

Veidekkes bedriftslege Kjell Aage Sørensen, som er en av personene Byggeindustrien har intervjuet i et stort HMS-tema i den siste papirutgaven før jul, har i løpet av sine 25 år i bygg og anlegg vært tett på flere enn 15 dødsulykker. Han sier en dødsulykke påvirker alle i en bedrift og på den byggeplassen eller anlegget som rammes.

– En slik hendelse påvirker alle, uansett om man kjenner vedkommende eller ikke, om det er en liten byggeplass med bare fire ansatte eller en stor byggeplass med 250 mennesker i sving. Alle blir berørt fordi alle kan gangen og samspillet som er på en byggeplass, og plutselig er den en brikke som blir revet bort på en forferdelig måte, sier Kjell Aage Sørensen.

Han sier i podkasten at det er mange som må bære med seg tunge ting og bilder i ettertid.

– Noen av de som kjenner vedkommende og har jobbet tett på når det skjer, har jo sett stygge ting. De kan ha sett vedkommende død, eller kommet til like etterpå. Det er stygge bilder som de må ha med seg videre i livene sine. Men det går også utover andre kollegaer som etter hvert forstår hva som er skjedd og det påvirker ledere som får en ansvarsfølelse og tenker på om de har gjort det du skulle eller om det er ting de har utelatt eller glemt, sier Sørensen i podkasten.

Et fyldig intervju med Kjell Arne Sørensen kan du lese i Byggeindustrien nummer 19.

Der kan du også historiene til en flere andre personer som på en eller annen måte er blitt rammet av alvorlige arbeidsulykker.