Norgeshussjef Dag Runar Båtvik (t.h.) hadde hentet inn det tidligere sykkelesset Dag Erik Pedersen for å bidra til nødvendig omstilling.Forrige mester, Arnstein Flå fra Norgeshus Gauldal Bygg, nådde denne gang ikke opp i kast av limtredrager.Limtresaging var blant øvelsenes i Norgeshuslekene. Her kjemper Snorre Bjørkum fra hovedkontoret mot Christian Aune fra Norgeshus Rædergård Entreprenør og Lars Gunnar Storli fra Norgeshus Gauldal Bygg.Glade prisvinnereNorgeshus Bertnsen Byggservice vant «Ta sjansen» med Tromsøværingen.

Norgeshus styrer mot seierspallen

Endring, forbedringer og pallplass på rankinglisten over Norges største boligkjeder, var hovedtemaer da Norgeshus samlet 510 ansatte, leverandører og samarbeidspartnere til konferanse på Fornebu.

– Jeg har en drøm for neste samling i 2018. Da ser jeg for meg overskriften: Norges største boligkjede Norgeshus samlet 130 forhandlere og totalt 1000 deltakere på sin konferanse i Trondheim. Og på festen underholdt Bruce Springsteen, forkynte Norgeshus-sjefen Dag Runar Båtvik.

Omstilling

For å nå dit varslet Båtvik omstilling.

– Jeg tror de neste fire årene vil bringe flere endringer enn vi har opplevd de siste 10 årene. Ting går fortere enn vi tror. Mye av det jeg nylig anså for å være science fiction, som eksempelvis BIM med oppdaterte tegninger for alle fag i 3 D, kommer nå som del av generasjon to for Norgeshus-appen som er tilgjengelig for fagarbeiderne på byggeplassen. Vi må være med på de endringene som kommer, sa Båtvik.

– Vi må fjerne tap og sløseri og tilrettelegge for en bedre hverdag. Her må vi involvere alle ansatte og samarbeidspartnere, fremholdt Båtvik som signaliserte at han hadde store forhåpninger til NPO, Norgeshus Prosess Optimalisering, som er kjedens svar på Lean for bedre byggeprosess. Dette har kjedekontoret jobbet med, og nå skal opplegget rulles ut hos alle de 103 forhandlerne.

Fra 18 til 6 måneder

Her skisserte han to forløp på byggeprosess fra kunden har fått tomt til boligen er klar for innflytting. Den ene prosessen tok 18 måneder og liknet svært på dagens situasjon. Alternativet Båtvik så for seg i 2018 var kun seks måneder.

– Dette må vi få til. Ny byggeprosess vil sikre dere forhandlere en både bedre hverdag og en bedre bunnlinje samtidig som den sikrer at kunden får den boligen hun vil ha til rett tid, messet Båtvik.

Drahjelp fra sykkeless

For å bidra til omstillingen hadde Norgeshus hentet inn Dag Erik Pedersen som konferansier og foredragsholder. Under tittelen «Aldri god alene» fortalte det tidligere sykkelesset hvordan det er mulig å gå fra 134 sisteplasser på rad som guttesyklist til å nå verdenstoppen på profflag i en av verdens tøffeste idretter.

Kjedemedlemmet Norgeshus Jos Bygg med sin leder Jon Olav Sigvartsen fortalte hvordan bedriften etter å ha satset på papirløs byggeplass gjennom første generasjon av Norgeshus-appen, gikk fra en omsetning i fjor på 35 millioner til en antatt omsetning i år på 47 millioner uten å ansette flere prosjektledere i administrasjonen.

Videre ga superselger Øyvind Hammer fra Salgsfabrikken alle de lydhøre lederne og fagarbeiderne i Norgeshusbedriftene et humørfylt innblikk i hvordan man kan endre seg, og hvorfor må man må gjøre det.

Pusterom for endringer

Et pusterom for det store endringsbehovet ga Lars Myhre fra Boligprodusentene som varslet at ny TEK 2015 med passivhuskrav ikke vil innebære de helt store endringer og utfordringer. Videre har ingen nye forskriftskrav imidlertid kommet på høring som indikerer at innføringen ligger an til å bli gjeldende først fra 2016.

– Vi vil få en utvikling mot mer standardisering. Bygningsformen vil bli viktigere. Kravene til tetthet vil bli skjerpet, men her ligger store deler av bransjen godt an med ofte å kunne dokumentere tetthet rundt 1,0. Jeg håper vi kan fortsette med å bygge vegger med 20 cm tykkelse hvis alle andre ting er gjort riktig. Kanskje vi vil få krav om solfangere for å bidra til oppvarming av varmtvann. På sikt vil det også bli mer bruk av varmepumper, oppsummerte Myhre.

Norgeshuslekene

Kongressen omfatter også arrangementet Norgeshuslekene. I år var den store begivenheten «Ta Sjansen» som ble avholdt i sjøflyhavnen på Fornebu. Åtte farkoster stilte til start for raskest å klemte i klokken. Vinner ble «Tromsøværingen» bemannet av Norgeshus Berntsen Byggservice fra Tromsø. Fiaskoprisen gikk til Norgeshus Jos Bygg i sin Toyota HiAce, mens premien for beste idé og konsept gikk til Børning og Lillegull bemannet av Norgeshus Kjølen og Nydal Bygg.

Mester i saging av limtre ble Robin Rønning fra Norgeshus Hurdal, mens Kurt Sommervold fra Norgeshus Rædergård Entreprenør hentet troféet for den virkelige manndomsprøven, kasting av limtredrager.