Norges kaldeste hus har blitt nytt

Charlotte Nilsen og sønnene Casper (3) og Marcus (1) hadde Norges kaldeste hus. Nå er arbeidet med huset ferdig, og familien kan glede seg over en ny hverdag – helt uten dyner på stua og sørvesten feiende gjennom huset.

- Det har vært et eventyr. Jeg kan ikke få takke alle de som har lagt sjela si i dette arbeidet nok, sier Charlotte.

Iskaldt huskjøp
Det var i 2010 Charlotte Nilsen kjøpte et hus til seg og familien i idylliske Åkrehamn på Karmøy. Endelig skulle familien få god plass å boltre seg på, med mange rom og stor hage barna kunne leke i. Huset skulle i midlertid vise seg å by på store utfordringer.

- Vi hadde nok aldri kjøpt huset om vi visst hvor kaldt det kom til å bli. Og hadde vi ikke vunnet konkurransen, hadde vi antakeligvis måttet selge. Det har vært beinhardt, sier Charlotte.

Boligen fra 1938 viste seg å trenge mye mer oppussing enn først antatt. Det gamle huset var blant annet så dårlig isolert at kulden gikk rett igjennom veggene. Problemene i huset var så store at familien vant Enovas konkurranse ”Norges kaldeste hus”.

Et energisluk
I konkurransen stilte Enova med en premie på 250.000 kroner i støtte til isolering og tetting av Norges kaldeste hus. Med beskrivelsen av sin og familiens iskalde hverdag, gikk Charlotte av med seieren. Dermed kunne oppgraderingen begynne.

- Charlottes sitt hus var skolebokeksempelet på et energisluk. Her var det et enormt behov for etterisolering og utskifting av vinduer - det skrek etter oppgradering. Ikke noe er hyggeligere enn å få mulighet til hjelpe der det trengs så veldig, sier Roar Hugnes i Enova.

Rett før jul i fjor begynte så ting å skje; utskifting av vinduer, tetting og isolering. Lokale bedrifter engasjerte seg og sørget for at familien har fått maksimalt ut av de 250.000 kronene Enova bidro med.

Forandringen har betydd alt
Nå er huset lunt og godt, og det blir også flott utenfor huset med nyplanert hage.

- Jeg kan ikke få rost de involverte i prosjektet nok. De fortjener sin vekt i gull alle sammen. Denne forandringen har betydd alt for oss, sier Charlotte.

Hun forteller at de som har jobbet med huset har vært utrolige.

- Jeg har blitt veldig glad i hele gjengen, fantastiske karer alle sammen. De har lagt sjela si dette, og vært veldig dyktige og profesjonelle. Det er faktisk litt rart nå når de ferdige med jobben, det ble nesten litt tomt, sier hun med et smil.

Like kaldt med vegger
Under byggeprosessen fikk familien virkelig erfare hvor kaldt det hadde vært der tidligere. Gradestokken sank ikke med en eneste grad mens huset var ribbet for gammel bordkledning.

- Jeg tenkte at jeg og guttene skulle bo hos farmor og farfar i mens, ettersom jeg var redd vi skulle fryse i hjel mens arbeidet holdt på. Men det ble jo ikke verre enn det hadde vært hele tiden. Det sier litt om hvor kaldt vi har hatt det, sier Charlotte.

Charlotte forteller at det nå går an å være på loftet uten å ha gassovnen brennende. Samtidig trenger ikke stuedøren å være igjen med varmepumpen på 30 grader.

- Man ser ikke varmende dyner og puter i stuen vår lengre, forteller hun.

Lekerom til barna
Barna har nå fått eget lekerom nede, og stortrives med å kunne løpe barbeint rundt i huset uten å fryse. Guttene synes det har vært stas med arbeidet som er gjort, spesielt lille Casper på tre år.

- Casper har jo vært ”jobbemann” selv, marsjerende rundt huset iført snekkerbukse, belte og en vernehatt som han fikk av sin mormor. Han sa vi ikke fikk forstyrre han, han var jo på jobb, forteller Charlotte og ler.

Engasjert lokalsamfunn
Prosjektet har heller ikke gått ubemerket hen i den lille bygda - Charlotte forteller om stor interesse blant både kjente og ukjente.

- Folk har vært veldig hyggelige. De har gratulert meg med seieren, og de fleste slår av en prat når de treffer meg. De er veldig interessert i hvordan det går med huset, sier Charlotte.

Onkelen til Charlotte har vært en spesielt stor støtte hele veien. Det var han som fikk Charlotte til å melde seg på Enova-konkurransen.

- Til onkelen min vil jeg gjerne si at jeg vet han ergrer seg over at jeg aldri hører etter. I dette tilfellet er nok både han og jeg glad for at jeg tok imot råd fra han. Jeg hadde nok aldri meldt meg på Enova sin konkurranse uten han. Nå kunne ikke ting vært bedre, sier Charlotte.