Foto: Morten Wold / VeluxFoto: Anniken Zahl Furunes / VeluxFoto: Anniken Zahl Furunes / VeluxFoto: Morten Wold / VeluxFoto: Anniken Zahl Furunes / VeluxFoto: Anniken Zahl Furunes / Velux

Norges første aktivrekkehus bygget

Velux og Tore Ligaard AS har nettopp gjennomført prosjektet Fremtidens Aktivhus i Stjørdal. Her har man fått landets første aktive rekkehus.

Det skriver Velux i en pressemelding på sine nettsider.

Landets første aktive rekkehus kombinerer lavt energiforbruk, dagslys fra store vindusflater og godt inneklima uten at det skal koste mer, skriver Velux.

– Løsningen viser at lavenergiboliger nå blir tilgjengelig for flere, og åpner for store miljøgevinster, sier Torgeir Øverås, administrerende direktør i Velux Norge.

Norges første

De seks rekkehusene i Stjørdal er, ifølge pressemeldingen, landets første bygget etter aktivhusprinsippet, som skal integrere komfort, lavt energiforbruk og bærekraft.

– Vi har vist at det er mulig å bygge smarte og energieffektive løsninger i vanlige rekkehus, uten at prisen blir høyere eller at det går på bekostning av inneklimaet. Frisk luft og dagslys er basiselementer for helse og trivsel, sier Torgeir Øverås.

Fremtidens Aktivhus er et norsk utviklingsprosjekt i regi av Tore Ligaard og Velux Norge. Formålet er, ifølge pressemeldingen fra Velux, å bygge miljøvennlige boliger med høy bokomfort.

Det første aktivhuset i Norge stod, ifølge meldingen, oppført i 2012 på nabotomten til rekkehusene.

Nå er erfaringene og de beste løsningene overført til rekkehusene, skriver Velux.

Glassklare løsninger

– Å kjøpe bolig er dyrt. For at flere skal velge miljøboliger, er prisaspektet av stor betydning. Vi er stolte av å ha utviklet en miljøbolig som ikke er dyrere, og som ivaretar viktige trivselsfaktorer som frisk luft og dagslys, sier Richard Ligård, viseadministrerende direktør i Tore Ligaard.

Store vindusflater og gjennomlysning skal være et gjennomgående trekk ved aktivhusene.

Elektriske takvinduer gir naturlig ventilasjon, og bidrar til både solskjerming og varmeregulering, heter det i pressemeldingen. Blending, åpning og lukking foregår etter forhåndsinnstilte programmer eller manuelt via en fjernkontroll.

Rekkehusene har 128 kvadratmeter boflate fordelt over to plan. Boligene legges ut i markedet denne høsten, og prises til rundt 3,4 millioner kroner.