Gorm Kallestad NTB scanpix

Nordmenn gjør fornuftige valg med rekordlav rente

Til tross for rekordlav rente, vil åtte av ti fortsette å spare i bank. Men stadig flere vrir sparingen over til nedbetaling av lån og mot fond.

Fakta: Forbrukerøkonomens fem spareråd

* Forbrukerøkonom Magne Gundersen råd for smart sparing:

* Start sparing tidlig og fyll opp BSU-kontoen først – du får høy rente og stort skattefradrag.

* Spar fast og ha et konkret sparemål. Da er det mye lettere å lykkes med sparingen.

* Å betale ned gjeld er god sparing. Start med lån med høy rente.

* Spar opp en netto månedslønn eller to som buffer mot uforutsette utgifter.

* Spre sparingen din, f.eks. i bolig, bank og fond. (©NTB)

– Dette er fornuftige valg., sier forbrukerøkonom Magne

Gundersen i Sparebanken 1-gruppen til NTB.

Og vi sparer mer enn før. Ifølge Statistisk sentralbyrå sparte vi 118 milliarder kroner i fjor. Dette er det høyeste nivået på sparing siden 2005.

– Folk er ganske flinke til å passe på økonomien sin. Vi gjør i grunnen ganske trygge valg. Gevinsten ved at lånerenta er lav brukes ikke til forbruk, sier Magne Gundersen.

I januar og februar i år kjøpte personkundene aksje- og kombinasjonsfond for 2,8 milliarder kroner. Det er nesten tre ganger så mye som i hele fjor, der årstallene endte på 1,0 milliarder kroner.

Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF mener det er for tidlig å si om den økte fondssparingen er en varig trend.

– Jeg anbefaler aksjefond – og flere av dem. Aksjefond egner seg godt for langsiktig sparing. Da er du ikke avhengig av at ett selskap går bra, og du sprer risikoen. Uavhengige rådgivere som Dine Penger oppfordrer til å spre på flere fond, men også ulike fondstyper. Sett noe inn på aktive fond, men plasser også noe i indeksfond som har lavere gebyrer enn aktivt forvaltede fond. Over tid går dette bra, sier Magne Gundersen.

– Du oppnår kontroll når lånet er nede i 50 prosent av verdien på boligen. Da tåler du godt en renteoppgang, og du klarer å beholde boligen din selv om det skulle skje noe med økonomien din, sier Gundersen.

– Nå er rentene så lave at mange tror du taper på å ha penger i banken. Tanken om at det er rent tap på å sette penger i banken er en skrivebordsøvelse. For mange er alternativet til å spare pengene, å bruke dem. Med penger i banker har du kjøpekraft også neste år, sier Magne Gundersen til NTB.