Norcems nye sementterminal rager over 30 meter.Adm. dir. Gunnar Syvertsen i Norcem under åpningstalen. (Foto: Lillian Andersen/Fotografgjengen)Foto: Lillian Andersen/FotografgjengenFoto: Lillian Andersen/FotografgjengenFoto: Lillian Andersen/FotografgjengenFoto: Lillian Andersen/FotografgjengenFoto: Lillian Andersen/FotografgjengenFoto: Lillian Andersen/Fotografgjengen

Norcem åpnet ny sementterminal i Stavanger

Omlag 80 personer var invitert da Norcem åpnet sin nye terminal i Risavika havn i Tananger utenfor Stavanger torsdag.

Risavika Sement Terminal

Fire siloer:
- Diameter: 11 meter
- Total høyde anlegg: 39,48 meter
- Lagringsvolum pr. silo: 2.455 m 3, totalt 9.820 m 3
- Maks lagringskapasitet: 12.700 tonn, (¤ = 1,3 tonn/m 3)
- Lossekapasitet fra båt: 250 til 350 tonn pr time, avhengig av båttype
- To losselinjer - hver 300 mm dia, 75 meter horisontalt og 40 meter løftehøyde

Leveringskapasitet til bulkbil:

- Målt 3,5 tonn pr. min
- Praktisk: 1 bil pr. 20 min, 3 biler pr. time og vekt
- Maks leveranse kapasitet 6 biler pr. time

Kai:

- 40 meter lengde
- Dypgående (draft) 8,5 meter

Til stede på åpningen var flere av Norcems lokale kunder og største leverandører. Adm. direktør Gunnar Syvertsen i Norcem var strålende fornøyd med at sementterminalen stod ferdig til avtalt tid og innenfor budsjettet.

- Det er første gang på 35 år at Norcem åpner en ny terminal her i landet, og vi ser frem til at sementleveransene til Sør-Vestlandet nå skal gå bedre enn noen gang før, sa en fornøyd Syvertsen i sin tale.

Stor investering

Den nye terminalen er en betydelig investering for selskapet.

Tidligere lå Norcems sementsilo sentralt i Stavanger havn, og naboene var i perioder bekymret for både støv og støy. Med flyttingen til industriområdet i Risavika havn skal alle parter være tilfredse og det finnes ingen protester fra naboene.

- Hovedårsaken til at terminalen ble vedtatt flyttet var at den sto i et tett befolket område. Da den ble etablert for flere tiår siden sto den helt øde, men med fortettingen rundt de større byene er dette noe som har skjedd med flere av våre terminaler opp gjennom årene, sier Syvertsen. Forrige terminal Norcem åpnet var i Alta, for 35 år siden. Norcem har i dag ca. 25 terminaler rundt om i Norge.

Med nyåpningen har Norcem doblet silokapasiteten på Sør-Vestlandet noe som kan glede både Syvertsen og regionssjef Dagfinn Meling.

Norcems nye sementterminal rager over 30 meter, er helhvit med nærmest et romferjepreg. Utsikten fra silotaket skal være meget god.

Bra marked

Syvertsen kan fortelle om et bra marked på Sør-Vestlandet.

- Det har vært et stabil bra marked på Sør-Vestlandet i mange år. Spesielt innen anlegg er det høy aktivitet om dagen, blant annet med leveranser til Ryfast-prosjektet. Det er også store forhåpninger til en kommende E39-utbygging i området.

- Det er viktig at vi har topp moderne utstyr tilgjengelig, sier Syvertsen. Blant annet er det lagt opp til lavt støynivå, kortest mulig anløpstider og rask fylling av sementbilene.

- Anlegget er helautomatisk, legger Syvertsen til.

Det er Tou Mekaniske verksted som har bygget terminalen.

- Det er vårt største enkeltoppdrag noensinne, fortalte Egil Moen fra Tou Mekaniske verksted.

Under åpningen ønsket prosjektdirektør i Risavika havn, Christian Becker, Norcem velkommen til Tananger og så frem til at det allerede gode samarbeidet skulle fortsette.

Syvertsen sier det er et stabil bra sementmarked på landbasis.

- 2104 blir et bra år for Norcem, sier han.