Under torsdagens prisutdeling på UNESCOs hovedkontor deltok Stylts grunnlegger, Erik Nissen Johansen, sammen med flere kollegaer, hotellsjefen og hotellets eier. Foto: Emma Piesse

Niehku Mountain Villa i Riksgränsen vinner UNESCOs verdenspris

Torsdag hadde det svenske designbyrået Stylt og dess norske grunnlegger Erik Nissen Johansen gleden av å ta imot UNESCOs pris for verdens beste hotelldesign – Prix Versailles.

Prisen, som ble delt ut under en galla i Paris, fikk de for konsept, identitet og innredning av fjellhotellet Niehku Mountain Villa i Riksgränsen. Det lille hotellet ved den norsk-svenske grensen gikk av med seieren i hard konkurranse med hoteller i Oman, Brasil, Malaysia, USA og Kina. Niehku er det første skandinaviske bidraget som vinner UNESCOs pris.

Stylt og Niehku fikk ros for måten de har kombinert kultur og kunstnerisk innhold med økonomiske og kommersielle interesser på. Det er andre gang designbyrået Stylt, som holder til i Göteborg, vinner UNESCOs verdenspris. For to år siden vant de for sitt arbeid med det sveitsiske hotellet Spedition i Thun.

- At vi vinner UNESCOs verdensmestertittel for andre gang, føles utrolig stort. Ekstra gøy er det at vi gjør det med et prosjekt langt nord i Sverige, så langt fra den internasjonale hotellverdenen som det er mulig å komme. Dessuten vinner vi i konkurranse med storheter som NoMad Hotel i Los Angeles, Kempinski Muscat i Oman samt Datai Langkawi i Malaysia, sier Stylts grunnlegger, norske Erik Nissen Johansen.

Niehku, som betyr ”drøm” på nordsamisk, er et eksklusivt og høyst personlig boutiquehotell som kombinerer fjellaktiviteter og naturopplevelser med overnatting og gastronomi i verdensklasse. Hotellet i Riksgränsen, 200 kilometer nord for polarsirkelen, er bygd på tomten til malmbanens over hundre år gamle lokomotivstall.

- Stedet er historisk. Her stoppet damplokomotivene som trafikkerte malmbanen mellom Kiruna og Narvik, for å få vedlikehold i lokomotivstallen. Dette er en viktig del av hotellets historie og konsept, forteller Erik Nissen Johansen.

Den gamle lokomotivstallens verneverdige ruin skjærer tvers gjennom hotellet. Det består av 14 innbydende dobbeltrom, og i restauranten fungerer de gamle smøregravene nå som vinkjeller. Hit kommer skientusiaster fra hele verden for å oppleve toppturer og helikopterskikjøring. Skisesongen varer fra februar til slutten av mai, og de siste ukene byr på skikjøring i midnattssol. Om sommeren står ulike typer fotturer på programmet, men også sykling, klatring, fisking og andre aktiviteter.

Hotellet ble innviet i mars 2018 og drives av to av Sveriges mest anerkjente personer innen opplevelsesturisme, guiding, hotell og gastronomi, Johan ”Jossi” Lindblom og Patrik ”Strumpan” Strömsten.

- Sammen med Stylt har vi skapt en helhetsopplevelse for kunden, et fantastisk interiør bestående av mange lokale naturmaterialer og en atmosfære som gjenspeiler alt vi står for. Vi er meget stolte over å kunne ta imot UNESCOs Prix Versailles og få internasjonal anerkjennelse, sier medgrunnlegger og hotellsjef Patrik Strömsten.

Stylt begynte som et kunstnerkollektiv på slutten av 1980-tallet. I dag er de et av verdens mest prisbelønte designbyråer med fokus på hotell- og restaurantbransjen.

Foto: Erik Nissen Johansen