Ole Erik Almlid

NHO stiller klare krav til regjering med KrF

NHO stiller fem krav til budsjettforhandlingene mellom regjeringen og KrF. – Det viktigste er at de ikke reverserer kuttet i selskapsskatten, sier NHO-direktør.

Etter Knut Arild Hareides nederlag på landsmøtet 2. november er KrF på full fart inn i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

I sitt alternative statsbudsjett for neste år foreslår KrF totalt satsinger på 11,6 milliarder kroner, som skal finansieres ved å øke skatter og avgifter med nær 9 milliarder kroner mer enn regjeringens opplegg.

Fungerende NHO-direktør Ole Erik Almlid sier til E24 at han håper dette ikke innebærer en ny "tulleavgift" i siste liten.

– De siste årene har vi opplevd flypassasjeravgift, plastposeavgift og sukkeravgift i innspurten av budsjettforhandlingene. Det er veldig skadelig og veldig uforutsigbart. Vi må ikke få nok et avgiftssjokk i siste sekund, sier han.

Almlid er positiv til utsiktene om at Norge kan få en flertallsregjering for første gang siden 2013, og selv om han frykter en ny "tulleavgift", forventer han det ikke.

– Jeg har egentlig tro på at det ikke blir noe sånt i år, men viktigst er det kanskje at de ikke reverserer kuttet i selskapsskatten. Det kan jeg strengt tatt ikke si tydelig nok, sier Almlid.

I tillegg til å beholde kuttene i selskapsskatten og å ikke komme med noe avgiftssjokk i siste liten, kommer NHO-direktøren ytterligere tre krav: Dropp sukkeravgiften, kutt ut 350-kronersgrensen for tollfri import, og sats på CO2-fond og karbonfangst og -lagring.