NHO håper krisen gir skattegjennomslag

NHO slår fast at den umiddelbare økonomiske framtiden er bekmørk i Norge. Blant en rekke forslag til tiltak, står redusert skatt igjen som organisasjonens trumfkort.

Onsdag presenterte Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sin kvartalsrapport, der det kommer fram at åtte av ti bedrifter har revurdert eller utsatt prosjekter på grunn av økonomikrisen.

Det betyr færre arbeidsplasser, og NHO spår 100.000 arbeidsledige i løpet av høsten og 140.000 innen utgangen av 2010.

- Det viktigste nå er å skape optimisme blant bedriftene. At 80 prosent sier de har revurdert eller utsatt prosjekter er oppsiktsvekkende. Det viktigste middelet mot dette er skatt, sier NHO-sjef Finn Bergesen til NTB.
NHO vil blant annet øke avskrivningssatsene, noe som vil redusere en bedrifts skattegrunnlag. Men viktigere enn dette er å fjerne skatten på egenkapitalen i private bedrifter.

- Vi gir oss ikke
- Dette er noe vi har foreslått i lang tid, både i gode og dårlige tider. Og vi gir oss ikke. Vi kommer til å fortsette å foreslå dette uansett hvilken regjering som sitter ved roret, sier Bergesen.

NHO-sjefen tror den økonomiske krisen kan gjøre at organisasjonen endelig får gjennomslag for forslaget.
- Når vi ser at vi har et rekordhøyt antall konkurser i Norge, så må man gjøre ting for å motvirke det. Og dette vil i aller høyeste grad motvirke konkurser.

- Det finnes ikke et eneste realøkonomisk argument for å beholde denne skatten. Jeg vil utfordre finansminister Kristin Halvorsen til å stille i debatt med meg, og gi meg et argument som holder, sier Bergesen.

- Viktig i krisetider
Han mener SV som eneste regjeringsparti tviholder på sin ideologiske støtte til skatten. Halvorsen mener imidlertid at formuesskatten er viktig i håndteringen av krisen

- Å ha en rettferdig fordeling er viktig, og det er ekstra viktig for å håndtere kriser. En rettferdig fordelingspolitikk er avgjørende for å ha oppslutning om å håndtere vanskelige situasjoner, sier finansministeren til NTB.

- Jeg tror Bergesen burde slutte å snakke om dette som et ideologisk forslag. En fjerning av denne skatten vil være et målrettet skattelette til de rikeste menneskene i Norge. Det er en meget dårlig fordelingspolitikk, sier hun.

Næringsbank
Blant de andre tiltakene NHO foreslår for å bedre den økonomiske situasjonen, er opprettelsen av en egen næringsbank. NHO-rapporten slår fast at 30 prosent av bedriftene sliter med å få kreditt til å gjennomføre prosjekter de ville ha fått midler til i normale tider.
Banken vil etter NHOs forslag være basert på 85 prosent statlige midler og 15 prosent private midler. Risikovurderingen vil bli gjort av de private bankene, mens staten tar brorparten av risikoen.


NHO presenterer iallfall et svært pessimistisk syn på den nære økonomiske framtiden. Organisasjonen regner med at aktiviteten i Fastlands-Norge faller både i 2009 og 2010, men nedgangen i år ser ut til å bli betydelig sterkere enn NHO antok i fjor høst.

10 milliarder
Samtidig sier halvparten av bedriftene NHO har snakket med at regjeringens tiltakspakker ikke er tilstrekkelige. Det er Finn Bergesen helt enig i.

- Det har kommet mye positivt i tiltakspakkene. Men mye av det tar tid. Det er behov for å gjøre noe mer, sier Bergesen.

NHOs tiltak ble onsdag overlevert regjeringen i brevs form.

- Den totale prislappen for våre forslag er på 10 milliarder kroner. Det bør være overkommelig i en økonomisk tid som denne, sier Finn Bergesen til NTB.