Nei til søndagsåpne butikker

I en ny meningsmåling sier 51 prosent av de spurte nei til søndagsåpne butikker. Men flertallet er knapt, 45 prosent ønsker å kunne shoppe hele uken.

Lovverket i dag setter en begrensning på hvilke butikker som kan ha åpent på søndag. Kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter – den såkalte Brustad-bua – og utsalg som selger planter og hageartikler, har lov til å ha søndagsåpent.

Målingen som Norstat har utført for Vårt Land, viser at et knapt mindretall vil la alle butikker, uansett størrelse, ha åpent hele uka.

Mange tilhengere av søndagsåpent bor i byer med over 50.000 innbyggere, på mindre steder er det flertall mot søndagsåpne butikker. Samtidig er det de over 40 år som er mest imot, mens de yngre sier ja.

Kun Høyre og Frp har et flertall for søndagsåpne butikker blant sine velgere, og kvinner er mer negative til tanken enn menn.

Også arbeidsgiverorganisasjoner som Coop og NorgesGruppen har tidligere uttrykt skepsis mot søndagsåpent. Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, mener en lovendring kan bety slutten for søndag som fridag for hele samfunnet.

Høyres Linda Hofstad Helleland (H) mener at enten må alle kunne holde åpent, eller ingen. Frps Anders Anundsen mener at det å fjerne et forbud, ikke er det samme som å tvinge noen til å holde åpent på søndager. (©NTB)