Oversvømmelse på E39 ved Kalandsvatnet etter kraftig nedbør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Nedbørsrekord flere steder på Vestlandet

Store mengder nedbør har ført til rekord på Vestlandet. Det har regnet over 100 millimeter på ett døgn flere steder.

I Bergen har det regnet 76,2 millimeter i løpet av et døgn. Den gamle rekorden er fra 1989 og var på 71,8 millimeter skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Store nedbørsmengder og rasfare har gjort det nødvendig å stenge flere veier på Vestlandet. Kjøreforholdene var vanskelige, og politiet ba bilistene være forsiktige.

– Det har bøttet ned på Vestlandet sør for Stad det siste døgnet etter meldinger om vann og trær i veibanen, skriver Meteorologisk institutt.

Noen veier stengt

I Kvinnherad var Fylkesvei 551 fremdeles stengt ved Furebergsfossen bro på grunn av oversvømmelse tirsdag ettermiddag, opplyser trafikkoperatør Jan Marøy ved veitrafikksentralen til NTB.

Også Fylkesvei 607 mellom Leirvik og Lavik i Sogn var stengt på grunn av ras. Der er det omkjøring via Fylkesvei 63 ved Lavikdalen, ifølge Veitrafikksentralen.

E39 ble åpnet igjen etter å ha vært delvis sperret på grunn av et tre som blåste ned, melder Bergens Tidende. Også riksvei 13 mellom Odda og Kinsarvik var stengt på grunn av rasfare.

Kan bli verre

Meteorologisk institutt opplyser at nedbørsværet roet seg tirsdag ettermiddag, men at det kan fort pøse på igjen.

Det er ventet mellom 70 og 100 millimeter nedbør lokalt i Hordaland, og de mest utsatte områdene kan få rundt 130 millimeter de to siste døgnene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt varsel for flom- og skredfare for Vestlandet. Varselet er gult, noe som innebærer stedvis stor fare for materiell skade.

Også i Buskerud har uvær ført til at Fylkesvei 285 ble stengt. Her har om lag 60 meter av veien rast ut, skriver VG.

Rødt farenivå

I Romsdalen ble fem personer evakuert etter at farenivået for fjellpartiet Mannen ble hevet fra gult til rødt nivå tirsdag ettermiddag. NVE opplyser at hastigheten har variert i sommer, men tirsdag begynte å øke utover 1 til 2 centimeter per døgn.

– Denne økte hastigheten skyldes stor nedbør – 18 millimeter siste seks timer på Mannen, og det er meldt mye nedbør resten av dette døgnet, sier NVE.

Jernbaneverket melder også på Twitter at farenivået har ført til forsinkelser på Raumabanen. Strekningen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt på grunn av rasfaren.

Rammer oljearbeiderne

Også offshore-helikoptrene påvirkes av uværet. Conoco Phillips utsetter alle avganger til Ekofisk- og Eldfisk-områdene, og rammer dermed oljearbeiderne på Sola, Flesland og offshore, melder Stavanger Aftenblad.

I tillegg er Statoils avganger til Troll- og Gullfaks-feltet fra Flesland utsatt, skriver avisen videre.