Naturen herjer igjen

Regnet de siste dagene har nå fått en rekke elver til å gå langt over sine bredder på Vestlandet. Resultatet er den verste flommen på flere hundre år enkelte steder og ødeleggelsene er omfattende.

Naturens krefter er enorme. Når regnet fosser ned som det har gjort de siste dagene og elvene strømmer over har ikke hus og infrastruktur noen sjanse til å stå i mot kreftene. Flere hus er allerede ødelagt av flommen – det samme er flere bruer, blant annet en større på bru som binder Odda sammen. En rekke kjellere er også oversvømt. Dette gjelder for eksempel det nye kulturhuset på Voss som sto ferdig nær Vangsvatnet for noen få år siden.

I Flåm måtte en rekker personer evakueres med Sea King-helikopter natt til onsdag. I Lærdal, som tidligere i år ble så hardt rammet av en enorm brann, er nå på nytt rammet – denne gang av vannet. Sentrale personer i admirasjonen var faktisk samlet til et evalueringsmøte rundt brannen da de måtte evakuere på grunn av flom.

Det er dermed svært dramatiske scener som har foregått på store deler Vestlandet. Flommen lammet hele samfunn, infrastrukturen ble hardt rammet og folk ble bedt om å holde seg hjemme.

Det er svært sjelden vi har så kraftige flommer på høsten – men nedbærsmengdene var enorme. Det ble varslet om flom i de utsatte områdene, men ikke så kraftige som det vi nå ser – ingen spådde at dette skulle skje så raskt.

Dette viser nok en gang at naturens krefter ikke er noe man skal spøke med. Vi får håpe værgudene er med Vestlendingene i dagene fremover. I etterkant vil vi nå snart få se hvor store skader flommen avstedkommer – men at det blir enorme erstatningsoppgjør er hevet over enhver tvil. Nå først handler kampen om å redde så mye som mulig unna vannet. Og aller viktigst – passe på at folk ikke blir skadet av de enorme kreftene.