Fra brann på asylmottaket på Lierskogen sommeren 2010.  Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Næringspolitisk kommentar: Branner på asylmottak

Pris velges foran sikkerhet når UDI huser asylsøkere, skriver Aftenposten.

«Laveste pris rangeres som det viktigste hensynet på bekostning av sikkerhet når UDI skal skaffe vertskap for 7.500 asylsøkere» skriver Aftenposten i en artikkel. Det er all grunn til å lese denne artikkelen – og det er all grunn til å ta affære. Dessverre brenner det altfor ofte på asylmottak. Det kan være mange grunner til det. Ofte skyldes det at desperate mennesker tenner på. De setter da både seg selv om mange mennesker i stor fare.

Statistikken viser at det brenner langt oftere i asylmottak enn i private boliger. En brann i et asylmottak kan få dramatiske følger. Det vi reagerer på, er at brannsikkerhet nå vektes ned i forhold til laveste pris. Det kan få mange til å prioritere ned nødvendig brannsikkerhet – og det er farlig.

Per Helge Pedersen, næringspolitisk redaktør i Byggeindustrien.

Selvsagt er det store utfordringer når vi over natten får en slik enorm pågang av asylsøkere og flyktninger. Det er ikke enkelt når du får 20.000 mennesker på døra som vil ha husrom. Det er ikke mange månedene siden at flere asylmottak ble lagt ned. Det høres merkelig ut når man så hva som skjedde i Syria. Men nå er det viktig at man finner løsninger.

Mange av dem som kommer er godt utdannende unge mennesker. I stedet for å se på disse menneskene som en utgift, må vi kanskje i sterkere grad se på dem som en ressurs og som en mulighet. Vi er overbevist om at de aller fleste er villig til å ta i et tak for å skape en god fremtid både for seg selv og sine familier.

Les mer i Aftenposten.