Denne uken testes nLink sin prototype på en byggeplass i Trondheim. Hensikten er å måle effektivitet, besparelser og helsegevinst for ansatte og bedrifter.

Nå er de klare med sin automatiske borerobot

Det norske gründerfirmaet nLink og elektrobedriften Vintervoll håper den nye boreroboten skal gjøre arbeidsplassen tryggere, og gjøre oppmåling og boring vesentlig raskere.

Fredag ble boreroboten testet på byggeplass for første gang, og i 2015 skal den være klar for bruk.

– De fleste større nybygg til både offentlig og privat næringsliv oppføres i dag i betong. Dette medfører store mengder tungt oppmålings- og borearbeid over skulderhøyde, for flere involverte arbeidsgrupper, skriver Vintervoll og nLink i en pressemelding.

På bakgrunn av et ønske om å redusere denne arbeidsbelastningen, tok Vintervoll kontakt med nLink. Sammen undersøkte de om ny teknologi kunne løse de tyngste oppgavene, og dermed redusere belastninger for arbeiderne.

Resultatet er en borerobot med et avansert styringssystem som skal assistere elektrikere, rørleggere, himlingsmontører og andre i oppmåling og boring i betongtak.

– Boreroboten er i stand til å orientere seg inne på byggeplassen. Med en rekke sensorer måler den opp hvor forhåndsdefinerte hull skal væ re, som den deretter automatisk borer med slagdrill (borhammer), opplyser daglig leder Håvard Halvorsen i nLink i pressemeldingen.

Etterhvert skal roboten også kunne brukes med BIM-filer (bygningsinformasjonsmodeller/3D-tegninger).

Gründerbedriften nLink er en teknologibedrift lokalisert i Sogndal, og er nå i sluttfasen av et utviklingsprosjekt (IFU-kontrakt) med Vintervoll og Innovasjon Norge.

Vintervoll AS er en Trondheimsbasert elektroentreprenør med nærmere 260 ansatte i Vintervollgruppen.

Etter planen lanseres den automatiske boreroboten for det internasjonale markedet på nyåret.