Munkhaughjørnet

Daglig leder i Obas AS, Rune Karlsen (til høyre) og anleggsleder Steinar Bernhardsen er svært tilfreds med prosjektet Munkhaughjørnet. Anleggsleder Tom Henning Evensen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Det nye bolig- og næringsbygget Munkhaughjørnet ligger midt i Mjøndalen sentrum.

Fakta

Sted: Mjøndalen

Prosjekttype: Bolig og næring

Totalentreprenør: OBAS Øst

Kontraktsum eks. mva.: 120 millioner kroner

BTA: 6.700 kvadratmeter, hvorav 900 kvadratmeter til næring

Byggherre: Eiendom og Utvikling AS

Arkitekt: K16 Arkitekter

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBr, RIAku: Cowi l RIE: Five Elektro l RIV rør: Engenius l RIV vent: Oras

Leverandører og underentreprenører: Rør: Holtefjell VVS l Ventilasjon: Oras l Elektriker: Five Elektro l Fjernvarme: Norsk Bioenergi l Heis: Kone l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Oppmåling: Asker Oppmåling l Grunnarbeid: Hermansen Maskin l Innerdører: Swedoor l Ståldører: Firesafe l Vinduer: Lian l Taktekking: Takmesteren l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Brannsikring: Bygg og Brannsikring Buskerud l Betongleveranse: Unicon l Parkett: Parkett & Gulv l Porter: Norport l Lås/beslag: Certego Drammen l Mur- og flisarbeider: Svein R. Andersen l Blikkenslager: Buskerud Blikk l Glass/aluminium: Fasade Consult l Rekkverk: GBS Produkter l Gulvbelegg: Industribelegg l Maler: Malermester Buer

Det er Arkitektkontoret K16 AS som har tegnet det flotte komplekset, som har fått maksimal plassutnyttelse på den triangulære hjørnetomta der det tidligere lå en kjent lokal kolonialforretning.

Bygget har totalt seks etasjer med romslige parkeringsarealer på bakkeplan og i kjeller. Alle de 38 leilighetene har garasjeplass, og i tillegg er det flere gjesteparkeringsplasser i garasjen. Leilighetene varierer i størrelse mellom 60 og 127 kvadratmeter.

– Vi startet byggearbeidet i august 2017, og etter planen skulle bygget stå ferdig i desember 2018. Men på grunn av brann i lokalene til leverandøren Fasadeconsult, som har levert glassfasadene til bygget, ble vi tre måneder forsinket. Jeg må gi honnør til Fasadeconsult, som strakk seg langt for å minimere forsinkelsene, sier daglig leder Rune Karlsen i Obas Øst AS, som har hatt totalentreprisen for Munkhaughjørnet.

Forsinkelsene i leveransene fra Fasadeconsult medførte blant annet at innredningsarbeid og legging av parkett måtte settes på vent.

– At vi klarte å unngå mer enn tre måneders forsinkelse med ferdigstillelsen, er egentlig ganske utrolig. Det gikk bokstavelig en kule varmt for å komme i mål såpass raskt, sier Karlsen.

Plasstøpt

Obas Øst AS måtte grave ut mye sand på tomta, og det er spuntet ned til 12 meter. Massene som ble gravd ut ble erstattet med en 80 centimeter tykk betongplate.

– Vi har brukt plasstøpt betong i hele prosjektet, inkludert balkonger. Det har vært et krevende prosjekt å gjennomføre, også fordi vi bare har hatt selve tomta å drive byggearbeidet på. I fjor vinter var snømengdene såpass store at vi måtte bruke snøseil for å få vekk snøen fra tomta, sier Karlsen.

Den utvendige fasaden er båndtekket og har tegl, samt mye glass. Innvendig er det sandsparklet betong, enstavsparkett og flislagte bad og vaskerom. Kjøkkenet er levert av Studio Sigdal i Drammen.

I tilknytning til de romslige og lyse garasjearealene er det både egen snekkerbod og egen preppebod for ski, i tillegg til bodarealer som ikke kommer i konflikt med parkeringsarealene.

– På denne måten unngår vi at det kan komme vann inn i bodene fra biler med snø og slaps om vinteren. Det skal være tørt og fint året rundt, sier Karlsen.

Gode planløsninger

Leilighetene er lekkert tegnet med gode planløsninger, og med en takhøyde i stue og kjøkken på hele 2,7 meter blir romfølelsen svært så behagelig. Bygget er utstyrt med fjernvarme og balansert ventilasjon, og det er varme i alle gulv. Alt av hvitevarer er inkludert i prisen.

På siden av bygget som vender mot den etablerte boligbebyggelsen, er det i annen etasje etablert et stort felles uteareal med blant annet grøntarealer og et helårsbasseng på 3x6 meter samt solterrasse. På sørsiden av bygget som vender mot den etablerte boligbebyggelsen, er det i andre etasje etablert et stort felles uteareal med grøntområder, et helårs svømmebasseng på 3x6 meter samt solterrasse. Av fasiliteter, må det også nevnes et selskapslokale beliggende i første etasje på hele 100 kvadratmeter med dertil kjøkken, garderobe og toalett som står til disposisjon for alle beboerne i Munkhaughjørnet.

– Spesiell fasong

Det er Arkitektkontoret K16 AS som har utformet bygget på den litt vriene og smale tomta.

– Det ble en veldig spesiell fasong på bygget med blant annet en bue i spissen av tomta, etter ønske fra byggherren om å få et avrundet tårnpreg. Det har vært en krevende jobb å tegne bygget fordi eiendommen er triangulær, sier sivilarkitekt Morten Sand til Byggeindustrien.

Han forteller at mot den lave bebyggelsen i øst, er bygget trappet ned til tre etasjer. Delen av bygget som vender mot sentrum har fem etasjer.

– Vi måtte gjøre en reguleringsendring for å få tegnet takhøyden i deler av leilighetene for å unngå for lav høyde mellom gulv og tak i de rommene vi måtte fôre ned på grunn av tekniske føringer, sier Sand.