MT Højgaard bedyrer strengere IKT- og designkrav

– Strengere IKT-regler er ikke en begrensning. Det er en mulighet, sier BIM-analytiker Nicholas Holst i MT Højgaard. Den danske entreprenøren har sett på hvordan designmaterialet påvirker gjennomføringen av bygg- og anleggsprosjekter.

Det skriver MT Højgaard i en pressemelding tirsdag.

I undersøkelsen «Kvaliteten af design i Danmark» har MT Højgaard sett på hvordan designmaterialet virker inn på gjennomføringen av ulike prosjekter i den danske byggenæringen.

– Tidligere forskning har vist at økonomiske overskridelser og kostbare forsinkelser i høy grad kan forklares med dårlig kvalitet i designet som byggherres rådgivere leverer til entreprenøren. I vår undersøkelse ønsket vi å se på om man ved å øke kvaliteten på design-materialet, også ville øke kvaliteten i byggeprosessen, og dermed i de ferdige byggene, sier Nicholas Holst i MT Højgaard.

I undersøkelsen skal man ha delt over 100 danske bygg- og anleggsprosjekter inn i dårlig, middels og høy kvalitet på designmaterial.

Ifølge pressemeldingen fant man her en klar sammenheng med kvaliteten på designmaterialet og valg av 3D- eller 2D-prosjektering. 85 prosent av alle prosjekter som kvalifiserte seg til kategorien for høy kvalitet, hadde et designmaterial utarbeidet i 3D. Samtidig var 79 prosent av prosjektene i kategorien for lav kvalitet kun utarbeidet i 2D.

Den danske IKT-bekendtgørelsen stiller spesifikke IKT- og BIM-krav til visse prosjekter, og Holst uttaler i meldingen at prosjekter underlagt disse kravene, ser ut til å gjøre det svært godt.

– Våre undersøkelser viser at reguleringene i «IKT-bekendtgørelsen» egentlig ikke er begrensninger og reguleringer, men heller ett sett krav som tilbyr et klokt rammeverk; et rammeverk som gir høyere kvalitet på såvel byggeprosessen som de ferdige byggene, sier han.

77 prosent av prosjektene underlagt dette regelverket i MT Højgaards utvalg, havnet i kategorien for høy kvalitet, heter det i pressemeldingen.