Morgenrushet friskmeldt

Mandag varte morgenrushet inn til hovedstaden til langt utpå ettermiddagen. Kaoset kan ha satt en støkk i bilistene, for tirsdag kunne veiene friskmeldes før klokka slo 9.

Som vanlig på en tirsdag morgen snirklet trafikken seg framover på hovedinnfartsårene på E18 og E6 inn til Oslo. Men ved 9-tiden kunne mange puste lettet ut – inntil videre.

– Nå må vi nesten friskmelde morgenrushet. Køene løsner opp fra begge sider, nå er det bare en bitte liten strekning fra Holmen og innover forbi Slependen på E18 hvor det er kø, og den er ikke en kilometer engang, sier Ole Fredrik Haugen ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Han begrunner saktekjøringen med at politiet har stilt seg opp for å hanke inn bilister som forsøker å snike seg inn på kollektivfeltet.

Ved innsnevringen på E6 ved Alnabru, hvor det pågår veiarbeid, gikk det imidlertid fortsatt tregt inn mot sentrum.

Togstans
Trafikkaoset som mandag tidvis preget veiene inn mot Oslo skyldes delvis norgeshistoriens største togstans. Fra helgen ble all trafikk gjennom Oslotunnelen stengt. Samtidig har Oslo S lukket dørene på grunn av vedlikeholdsarbeid, i tillegg til at Oslofjordtunnelen er stengt som følge av brannen forrige uke.

Som om ikke det er nok, kjørte Bastøferja fra Moss inn i kaia i Horten tirsdag morgen. Med bare to ferjer igjen i drift, er tolv avganger mellom klokka 7 og 15 er innstilt. Kollisjonen skyldes for stor fart, ifølge NRK. Mange bruker ferja som erstatning for Oslofjordtunnelen, og køene var tirsdag morgen lange på ferjekaia i Moss.

Mandag varte morgenrushet inn til hovedstaden til langt utover ettermiddagen, noe som også gikk hardt utover NSB, som hadde satt inn buss for tog på sine strekninger.

Mulige tiltak
NSB var ikke klar over at Statens vegvesen planla utbedringer av E6 nordover fra Oslo samtidig med togstansen. En innsnevring ved Alnabru i forbindelse med rehabilitering av ei bru skapte ytterligere køer for både bilister og kollektivreisende.

Sånn kan vi ikke ha det, mener NSB, som krever en normal situasjon på veiene. Seksjonsleder Anders Aaram i Vegvesenet i Oslo sa mandag til NTB at de vil ta en evaluering etter tirsdagstrafikken og se på mulige tiltak.

Reparasjonene i Oslofjordtunnelen vil ta minst halvannen uke til, mens togreisende må vente helt til 8. august før arbeidet med jernbanen er ferdig.

Haugen ved Vegtrafikksentralen er forsiktig med å spå hvordan problemene vil påvirke trafikken utover sommerne.

– Først onsdag vil vi se om bilistene endrer mønsteret, eller om de fortsatt velger å stå i kø, sier han.

Både han og NSB oppfordrer reisende til å beregne god tid i tida framover.