Moloveien 4

De 50 leilighetene i Moloveien 4 er en del av Kvartal 98 i Bodø sentrum som er under utvikling med mange byggetrinn. Utbygger er Bodø Sentrum der Gunvald Johansen Eiendom eier 75 prosent.

Fakta

Sted: Bodø

Prosjekttype: 50 leiligheter

Totale prosjektkostnader ekskl mva: 160 millioner kroner

Bruttoareal: Ca. 9.000 kvm

Byggherre: Bodø Sentrum AS

Totalentreprenør:
Gunvald Johansen Bygg

Arkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB/RIVVA/ RiAku: Norconsult l RIGeo: Rambøll l RiBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: M3 Anlegg l Spunt/peling: Nordisk Funda-
mentering avd. NSP l Heis: REber Schindler Heis l Prefab. betong: Helgeland Betong / Lund Byggtech l Tekniske fag: Caverion / Cowi l Kjøkken: Byggmakker l Flislegger: Semcon l Lås og porter: Bodø Sikkerhet og Lås l Malerarb.: Lundquist Måleri l Kjerneboring: Nordland Betongsagservice l Tak-
tekking: Nordland Tak l Rekkverk og lette balkonger: Brødrene Midthaug l Porter Coop: Enter Service l Beslag: Blikkproffen l Alu.vinduer og dører: Bodø Glass og Ramme l Fasade-
plater: Cembrit

Arkitekt Tore Stien i Norconsult har vært opptatt av å bruke fasadematerialer som kan gjentas i flere av byggene for å få et helhetlig utseende rundt kvartalet.

– Nabobygget, Moloveien 6, var sånt sett et viktig utgangspunkt. Der hadde også vi innslag av tegl i fasaden, men den valgte vi ikke å ta med oss videre til Moloveien 4. Det er viktig med lyse, nøytrale flater for å få bygget til å stå seg godt over tid, men samtidig ha innslag av gylne materialer som gir en litt varm karakter spesielt rundt balkongene og inngangsparti. Det er et stort bygg som det er viktig å bryte opp så det får en karakter, påpeker han.

Fasadene består av gjennom-fargete, hvite sementbaserte Cembritplater og beiset tre-
panel med innslag av mørke-
grå Cembritplater. De er tatt med fra Moloveien 6 og paletten blir også tatt med til neste byggetrinn, Prinsens gate 83-85.

– Jeg har vært så heldig å få være med på flere av byggene i kvartalet, og det å se helheten er viktig, sier Stien.

Store leiligheter
Leilighetene er relativt store med en snittstørrelse på ca. 100 kvadratmeter. Dette er ikke «spekulantmat», men selveier-leiligheter, og entreprenør Gunvald Johansen Bygg, som har vært med fra starten, har vært bevist på at det i dette prosjektet måtte legges opp til relativt store leiligheter. De var enige om at med den gode beliggenheten i Bodø sentrum burde store leiligheter være salgbare. Og det har slått til. Toppetasjen har femroms-leiligheter med største areal på 160 kvm med like stor takter-rasse. Områder i bygget som ikke er like salgbare er 2-roms leiligheter, men de er ganske få. En dagligvarebutikk på knappe 1.000 kvadratmeter er positivt for beboerne og for nabostrøket.

Store høydeforskjeller
Stien fremhever den komplekse og spennende tomten med store høydeforskjeller med to kryssende gater som ligger tett inntil bygget. Den ene er bratt og i vinkel, den andre helt rett. Reguleringsplanen var også ganske krevende med helt spesifikke byggelinjer og høyder som gjorde at man satt igjen med en sjablong som bestemte litt av avtrykket på bygget.

– Vi bestemte oss tidlig for å lage store, romslige balkonger der alle får en terrasse mot sør eller vest nord/vest litt avhengig av orienteringen. Samtlige leiligheter har også en bod i parkerings-etasjen og alle har en bilplass, opplyser Stien.

Hard Bodøleire
– Å bygge i sentrum av Bodø har vi gjort noen ganger, så vi vet hva det går ut på med gatestenging, omgjøring av trafikkbildet, og i forholdet til trange riggforhold. Vi har spuntet en ti til tolv meter høy spunt for å kunne ta ut massene i byggetomta og videre har vi pelet kilometervis av peler, sier prosjektleder Rune Eliseussen i Gunvald Johansen Bygg.

– Bodøleiren er rimelig hard, men spuntingen i Moloveien 4 gikk som en drøm, sier han.

Garasjekjeller uten nedkjøringsrampe

I de to nederste etasjene er det garasjekjeller uten nedkjørings-rampe. Bilene kjører rett inn. I og med at Molobakken er såpass bratt kan man kjøre inn fra to forskjellige nivåer, første etasje mot Prinsens gate er tredje etasje i bygget. Kvartalet er regulert for at det skal være parkering i hus og ikke på bakkenivå, sier Stien.

Panoramavinduer
Leilighetene har ordinær moderne og høy standard med muligheter for omfattende tilvalg, med parkett på gulvene, malte vegger og himlinger samt flis på bad og vaskerom. Vinduer og balkongdører i det som blir hovedfasaden har en høyde på 2,40 m og går fra fra gulv til himling. Solskjerming er overliggende balkonggulv. Hele kvartalet er fjernvarmepliktig og leilighetene har en kombinasjon av vannbåren varme i gulv eller i radiator og ordinær balansert ventilasjon. Blok-ken har tre trappeoppganger og tre heiser i åtte etasjer. Det er kun fem leilighetsdører i det aktuelle trapperom med mest leiligheter per etasje. Trapperommene bruker lite areal.

Byggestart før salg
Til tross for at byggingen av leilighetene Prinsensgate 83-85 er startet opp, er de ikke lagt ut for salg ennå, i motsetning til Moloveien 4 der ca. 60 prosent av leilighetene var solgt før byggestart.

– Av erfaring vet vi at mange kjøpere venter til de ser at byggingen har startet, for da er det større forutsigbarhet i forhold til når leilighetene er ferdige, sier en optimistisk Eliseussen.

I Prinsens gate 83-85 blir det relativt små leilgheter fra 40 til 70 kvadratmeter – 42 boliger totalt – som en kontrast til Moloveien 4 med store leiligheter og godt voksne folk.

Tredje byggetrinn
Moloveien 4 er tredje byggetrinn i Kvartal 98. Moloveien 8 ble bygget for åtte år siden og Moloveien 6 ble ferdigstilt for to år siden. Hovedkontoret for Private Barnehagers Landsforbund var ferdig for halvannet år siden og er det eneste kontorbygget i Kvartal 98.

– I det siste utbyggingstrinnet kan man forvente mellom 100 og 120 leiligheter delt opp i flere byggetrinn avhengig hvor mange «punkthus» det blir. Nå pågår detaljregu-lering av området, sier Eliseussen.

Bodø Sentrum AS
I dag eies Bodø Sentrum AS av Gunvald Johansen Eiendom med 75 prosent og Lasse Nilsen Eiendom med 25 prosent. Frem til i vår hadde Olav Thon 25 prosent som ble kjøpt av Gunvald Johansen Eiendom.