Mobilitetsuke aktiviserer Norge

Mandag settes hele landet i aktivitet når over 20 norske kommuner deltar i Europeisk mobilitetsuke. I Europa deltar over 2.000 byer.

- Tenk deg å integrere trening som en naturlig del av hverdagen samtidig som du sparer penger? Ved å være bevisst på hvordan du beveger deg fra A til B kan du spare tid, penger og samtidig få økt velvære ved å bevege kroppen, sier Anne Ogner i Statens vegvesen.

- Ved å velge aktiv transport bidrar vi til å redusere klimagassutslipp og støv- og støyplager samtidig som vi blir friskere. Med bedre fysisk form blir vi kanskje også mer produktive og fornøyde, sier hun.

- Bevegelse er smart
Kroppene våre er skapt for bevegelse, men mange av oss sliter med å sette av tid til å være aktive i løpet av dagen. De fleste av rutinene våre består av å sitte i ro enten det er i trafikken, ved bordet eller foran en skjerm.

Aktiv transport – altså gåing eller sykling til og fra jobb eller skole kan bli en fin daglig treningsøkt.

- Bli med og ta ansvar
Mobilitetsuka er en anledning til å løfte frem det arbeidet som gjøres for å tilrettelegge for miljøvennlig transport og for å markere hvorfor arbeidet er viktig.

Aktive transportformer som gåing og sykling, er miljøvennlig og bidrar til å holde oss sunne og friske.

Byer og tettsteder som prioriterer aktiv transport fremfor biltrafikk oppfattes også som mer attraktive på grunn av mindre trengsel, bedre miljø og dermed økt livskvalitet.

Over 20 kommuner deltar
Programmet i byene varierer fra å arrangere én bilfri dag til å ha en hel uke med miljøvennlige aktiviteter. Ordførerne står ofte i spissen og kaster glans over byenes aktiviteter.

Her er stedene som deltar i år:
Alta, Bergen, Drammen, Folkestad barnehage (Bø kommune), Gloppen, Grimstad, Hamar, Kristiansund, Krødsherad, Langhaugen Videregående skole (Stavanger), Luster, Molde, Oppegård, Randaberg, Rælingen, Sandefjord, Sola, Ski, Stavanger, Stavanger Universitetssjukehus HF, Stjørdal, Tromsø, Trondheim, Tysvær, Tønsberg, Vefsn/Mosjøen, Vestfold fylkeskommune, Ålesund og Ås kommune.

Statens vegvesen er nasjonal koordinator for Europeisk mobilitetsuke i Norge.