MegaFlis Haukås

Prosjektleder Inge Olav Skåden fra Helgesen Tekniske Bygg.

I Haukås Næringspark i Bergen har Helgesen Tekniske Bygg AS (HTB) ført opp et horisontaldelt seksjonsbygg der MegaFlis holder til i første etasje.

Fakta

Sted: Haukås, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, byggevarehus

Totalkostnad/entreprisekostnad/kontraktssum:

Bruttoareal: 6.700 kvadratmeter

Tiltakshaver: Profier

Byggherreombud: Stracon

Totalentreprenør: Helgesen Tekniske Bygg

Totalunderentr råbygg prefab betong: Block Berge Bygg

Arkitekt: OG arkitekter

Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIVent: GK Inneklima l RIRør: Mjelstad og Stokke l RIE: M. Thunestvedt l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Betongarbeid: Hansen og Eknes l Grunnarbeid: Vestafjell l Rørlegger: Mjelstad og Stokke l Branntetting: Firesafe l Elektro: M. Thunestvedt l Glassfasade, baldakiner, vinduer og dører: Bolseth Glass l Ventilasjon: GK Inneklima l Taktekking: Fløysand Tak l Flislegging: Brødrene Olsen l Stålkonstruksjoner: Vevle Mek l Maler og gulvlegging: Espetvedt & Graawe l Porter: Windsor l Gulv på grunn (første etasje) og tynnavretting (andre etasje): Industrigulvspesialisten l Innv branncellevegger: Paroc Panel System

Bygget er tegnet av OG Arkitekter AS i samarbeid med HTB og ført opp i totalentreprise. Tiltakshaver er Profier AS.

Samlet areal i første etasje er 6.700 kvadratmeter, og kontrakts-summen for første etasje er 57,6 millioner kroner, uten mer-verdiavgift. (Kontraktssum for andre etasje er 56 millioner kroner, uten merverdiavgift).

Første etasje i bygget er solgt til Haukås Eiendomsinvest AS som er langsiktig eier. Byggearbeidene startet i midten av mars i 2017, og bygget ble fullført i mars i år, men hele utstillings-lokalet ble overlevert allerede i uke 1.

Godt fornøyd sjef

MegaFlis Haukås rommer 4.500 kvadratmeter butikk med utstillinger (som har 4.500 spotter i himling), lager på 1.570 kvadratmeter og kontorer.

Varehussjef Eivind Rio-Standal sier at han er meget godt fornøyd med nybygget.

– Vi ansatte 16 personer i november. Butikken har blitt en så stor suksess at vi skal nå ansette ytterligere 16 personer. Når vi er i full drift vil vi ha 65 ansatte som tilsvarer 40 årsverk. Vi har Coop Obs! Bygg og Monter som naboer og jeg tror vi utfyller hverandre på en god måte. Vi er Nord-Europas største bygge-varebutikk innen bad og vi har gode garantier, sier Rio-Standal.

Leverte før tiden

Prosjektleder Inge Olav Skåden i HTB forteller at den største utfordringen i prosjektet var veldig kort byggetid.

– Vi førte opp bygget på under ett år og vi overleverte en måned tidligere enn planlagt. Andre utfordringer var avstiving av et bygg med store flater uten delevegger i et tungt bygg. I slutten av august i fjor ønsket leietaker å øke butikkareal og lager med 700 kvadratmeter, noe vi fikk til. Det har vært en meget god tone i prosjektet i hele byggetiden, sier Skåden.

Betongelementer

MegaFlis Haukås ligger på en sprengsteinsfylling på fjellgrunn. Det var behov for peling i et hjørne av bygget, der det står på 15 stålkjernepeler som er fem til seks meter dype.

Bygget har rektangulær form, med unntak av en buet glassfasade i andre etasje. Bærende konstruksjon består av prefabrikkerte søyler og dragere og påhengte horisontale bærende fasade-elementer. Hulldekker er brukt som etasjeskiller og i taket. Fasadene består av hvite og svarte slipte betongelementer og glass.

Ingen fraværsskader

Det er fliser på gulvet i butikken (selvfølgelig levert av MegaFlis) og betongguilv behandlet med Ashford formula på lageret. Det har vært fokus på at bygget skal ha vedlikeholds-vennlige materialer. Trykktesting viste en luftveksling som er godt under kravet.

Butikken og andre publikumsareal har universell utforming. Butikk og andre etasje er sprinklet, mens lageret er en egen brannseksjon. MegaFlis Haukås er ført opp uten fraværsskader.

Varmepaneler

MegaFlis Haukås er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med paneler i himling og er basert på luft til vann varmepumpe. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning, der transmisjonstapet blir tatt fra varmepumpeanlegget.

Områdene utenfor bygget er asfaltert og brukes til parkering. Bygget er tilrettelagt for vareutlevering med bil og henger.