MAX-bygget

Etter en 15 måneder lang rehab-periode fremstår det 32 år gamle MAX-bygget på Tempe i Trondheim som nytt. Solskjermende lameller på fasaden mot øst, og solceller på hele sørveggen, gir bygningen særpreg.

FAKTA

Sted: Tempe i Trondheim

Prosjekttype: Rehabilitering av åtte etasjes blokk, oppført i 1987

Bruttoareal: 14.200 kvadratmeter

Byggherre: KLP Eiendom (KLP Tempeveien 22 AS)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum inkl. mva.: 155 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt og rådgiver: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Lås og beslag: Beslag-Consult l Elektriker (inkl prosjektering): Fjeldseth l Rullegitter: Haby l Porter og branngardin: Hörmann Norge l Heiser og rullebånd: Kone l Blikkenslager inkl. fasadeplater: Mesterblikk l Taktekking: Mestertak Trondheim l Systemvegger, glassfelt og systemhimlinger: Modulvegger l Fliser, muring, membran og sparkling: Mursystem l Vinduer: Nordan l VVS: Bravida l Glass og alu: R. Daaland l Dører og branntetting: RH Prosjekt l Kjøkkeninnredning: Sigdal Trondheim l Stål- og metallarbeider: Trondheim Stål l Grunn og utomhus: Tveraas Maskin l Maling, gulvbelegg, malt gulv, teppe: Utgaard l Tømmerarbeider: Veidekke Entreprenør l Fallsikring: Taksikringssystemer l Plenum Trondheim l Fasade- og takvask: NRS l Gulvstøp: RS Gulv l Solceller: Solcellespesialisten l Betongsaging: Skaget l Riving: Veidekke Miljø og Anlegg

Å rive og bygge nytt var et alternativ da KLP Eiendom for et par år siden kom til at noe måtte gjøres med den gamle forretnings- og kontorblokka i Tempeveien 22, beliggende ved travle E6/Holtermannsveien sør for Trondheim sentrum - ikke langt fra Lerkendal og NTNU på Gløshaugen. Men KLP valgte totalrehabilitering.

I 2017 ble åtte entreprenører invitert til en pris- og designkonkurranse for rehabilitering av MAX-bygget. Den gikk tospannet Norconsult/Veidekke seirende ut av. Sammen skulle de to revitalisere MAX-bygget som nærsenter, samlingspunkt og signalbygg i området.

BREEAM Outstanding

Bygget som ble overlevert KLP Eiendom 7. november, innfrir byggherrens ambisjoner og forventninger. Det håndfaste beviset på prosjektets bærekraft er BREEAM Outstanding – den høyest mulige klassifiseringen. Faktisk har bygget i løpet av plan- og byggeprosessen tatt BREEAM-stegene fra laveste klasse, Very Good, via Excellent til Outstanding.

Lokalene på plan 3 – 7, samt halvparten av plan 2 i det rehabiliterte MAX-bygget, holder også passivhus-standard. Alt som kunne gjenbrukes i det gamle bygget, er tatt vare på. Gevinsten av dette er blant annet mindre behov for nye bygningsmaterialer og redusert mengde rivningsavfall.

Betong-nostalgi

Samtidig som bygget fremstår som nytt, både inn- og utvendig, byr det på spor av egen historie. Som for eksempel opprinnelige, grove og litt rufsete betongvegger i den tidligere trappegangen som nå rommer rullebånd mellom parkeringskjeller og butikkareal i etasjen over.

At de gamle, solide betongkonstruksjonene i bygget er beholdt, betyr naturligvis store byggekost-besparelser. Men akkurat denne gjenbruken byr også på utfordringer, for eksempel i form av lavere etasjehøyde enn det som kreves i moderne kontorlokaler. Men med kreativ ingeniørkompetanse og spesialsydde himlingsløsninger er også dette løst på tilfredsstillende vis.

Coop uten stans

Dagligvarebutikken Coop Extra har holdt stand og vært åpen gjennom hele ombyggingsperioden. Det samme gjelder frisøren i samme etasje. Og beboerne i to av de seks leilighetene i åttende og øverste etasje.

Inngangspartiet på den siden av MAX-bygget som vender mot Tempeveien, er nytt. Både denne og motsatt side av bygget er åpnet opp med nye, store vindusflater som slipper inn mer dagslys. Næringsareal som er tiltenkt flere mindre butikker, står ledig i første etasje.

«Magisk kvadrat»

På plan 2 er det avsatt plass for restaurant. På en romslig terrasse utenfor er det meningen å få på plass et uteserveringstilbud.

Mot øst og den sterkt trafikkerte ferdselsåren Holtermannsveien er restaurant-terrassen skjermet av en kunstvegg. Den sveitsisk/norske maleren, grafikeren og skulptøren Paul Brand (78), som også har vært professor ved NTNUs Institutt for byggekunst, form og farge, er mester for stål-verket «Magisk kvadrat», som altså smykker det sørøstre hjørnet av MAX-bygget. Grønne planter skal samspille med kunsten og forsterke støyskjermingen.

Bydrift tilbake

I tredje og fjerde etasje holder kommunale Trondheim Bydrift hus. Denne etaten hadde kontorer i MAX-bygget tidligere.

Deler av andre etasje og hele femte, sjette og sjuende står foreløpig uten leietagere. Hver av kontoretasjene er dimensjonert for cirka 50 arbeidsplasser i åpent landskap.

Et nytt trappehus på vestsiden av MAX-bygget rommer både trapp og to heiser. Dette blir hovedinngangen til kontoretasjene. Plasseringen av trappehuset gir adkomst direkte inn i senter av hver etasje, noe som sikrer fleksibilitet i plan-disponeringen.