Måtte bytte ut lift med klatrere

I terminalbygget på Aker Brygge henger det spektakulære kunstverket «Sundial for spatial echoes» av den argentinske kunstneren Tomás Saraceno. For å få til den kompliserte monteringen måtte man bytte ut lift med klatrere.

Det spesielle kunstverket består av 3.000 meter stålvaier i flere hundre deler som er montert på kryss og tvers inne i atriet på kjøpesenteret.

Kistefoss ønsket å få til en ambisiøs utsmykning i atriet og visste allerede da de presentere ideen til byggherre NPRO at installasjonsjobben ville bli svært kompleks. Da AF Gruppen skulle montere kunstverket for Kistefoss ble den opprinnelige planen om å montere det med lift byttet ut med klatrere fra spesialselskapet Høyden.

Høyden satte sammen et team bestående av håndverkere, en sivilingeniør, en kunstner og en seilmaker, alle sertifiserte klatrere, som arbeidet sammen i et komplisert tausystem med opptil seks tausett.

– Det var hele tiden klart at montering av kunstverket kom til å bli en stor utfordring. Vi er fornøyde med både resultatet og gjennomføringen av prosjektet på tid og til kost, sier William Flatemo, direktør for Christian Sveaas Kunstsamling 

– Vi trengte å rådføre og alliere oss med en partner med spesialkompetanse for å sikre god gjennomføring. Høyden kom inn med en løsning der de festet seg i taket og kunne montere kunstverket enklere enn med lift,​​​​​​ sier Torjus Ulsaker, prosjektleder for AF Gruppen.