Maskinleverandørene setter nye rekorder

Aldri før har maskinimportører og leverandører hatt bedre tider.

– Vi opplever at markedet er meget bra, og det skyldes ikke minst leveranser til flere prosjekter i Sverige og i Østen. Fjoråret var et rekordår for oss med en omsetning på 300 millioner kroner, men denne rekorden slår vi i år, sier daglig leder Peder Andersen i Andersen Mek. Verksted AS (AMV) til Byggeindustrien.

– Oppgraderinger

Andersen forteller også om store leveranser frem mot nyttår, og at tilbakemeldingene fra kundene er positive.

– Dette skyldes blant annet at vi har gjort en del oppgraderinger både på arbeidsplattformer, betongsprøyterigger, borerigger og injeksjonsrigger som har slått meget bra an i markedet, sier Andersen.

Han representerer for øvrig femte generasjon i det familieeide selskapet i Flekkefjord, som de i mange år har hatt betydelige leveranser til offshoreindustrien.

– Tradisjonelt har 30 prosent av omsetningen vår vært relatert til offshore. I år er denne tilnærmet lik null, men dette er kompensert med en sterk omsetningsvekst til bygg- og anleggsbransjen, sier AMV-sjefen

NASTA-rekord

Hos maskinimportørene er det også gylne tider. Ifølge NASTA-sjef Tom Johansen, vil 2016 bli all time high.

– Det er full fart, ja. Det som så ut til å bli det nest beste året siden 2013, viser seg nå å bli et rekordår for oss. I 2015 omsatte vi for 830 millioner kroner, og i år antar jeg at omsetningen vil ligge mellom 850 og 900 millioner kroner, sier Johansen.

Det største salget hos Hitachi-importøren er beltegravere på åtte, 13 og 20 tonn.

– Vi merker at det er fullt trøkk og vel så det i anleggsbransjen, og at mange entreprenører posisjonerer seg for oppdrag som ligger litt frem i tid. Det er hektiske dager, og det skjer veldig mye før nyttår. Neste år venter vi enda større salg, sier Johansen.

Pon-investeringer

Cat-importøren Pon Equipment melder også om et nytt rekordår på antall solgte nye maskiner.

– Ja, det går mot rekord. I fjor endte vi på 868 solgte nye maskiner, og hittil i år har vi solgt 864. Salgsveksten har vært størst på nye maskiner. Resultatmessig blir det ingen rekord, da 2016 er et stort investeringsår for oss på grunn av at selskapet flytter til Berger på Romerike. Også neste år står vi foran store investeringer, sier markedsdirektør Espen Paulseth til Byggeindustrien.

– Vekst over hele linjen

Også Rosendal Maskin, som er norsk importør for Doosan, Bobcat og JCB anleggsmaskiner, kan notere 2016 som et rekordår.

– I fjor endte vi på 313 millioner kroner i omsetning, og 2016 blir enda bedre. Det er fortrinnsvis salget av nye maskiner som står for omsetningsøkningen, men vi har forbedret resultatene over hele linjen i selskapet, sier daglig leder Ole Marius Rosendal.

Hektisk for Volvo

Mot ny salgsrekord går det også for Volvo Maskin AS. Her er førjulsukene så hektiske, at Byggeindustrien knapt har fått tid til en prat med ledelsen.

– Det er full fart og vel så det. Vi går nok en gang mot ny rekord på antall solgte nye maskiner, og totalt sett på både nytt og brukt, sier markedssjef David Kristianslund.

I fjor leverte selskapet 1234 nye og 747 brukte maskiner – 1981 maskiner totalt. For første gang kalkulerer Kristianslund over 2000 solgte maskiner på et år.

– Dette blir en milepel for oss, og det ser ut som om vi går inn i 2017 med like høy aktivitet i markedet, sier Kristianslund.