LNS har vært i drift på Grønland i noen måneder, men torsdag er det offisiell åpning av rubin-gruven.

LNS med offisiell åpning av rubin-gruven på Grønland

Grønlands statsminister Kim Kielsen står for den offisielle åpningen av LNS sin rubin-gruve.

LNS har allerede vært i drift på Grønland i noen måneder, men torsdag var det tid for offisiell åpning av rubin-gruven som ligger i området Aappaluttoq i nærheten av Fiskenæsset på Vest-Grønland.

– Vi får blant annet besøk av grønlandske myndigheter med statsministeren i spissen, sier administrerende direktør Frode Nilsen i LNS til Byggeindustrien.

Snart i full drift

Det jobber nå cirka 40 stykk ved rubin-gruva, men ifølge LNS-sjefen vil dette tallet øke noe fremover.

– For oss handler det nå om å fintune produksjonen, men jeg regner med at vi kan si at vi er i full drift ganske snart, forteller Nilsen.

Store verdier

Hvor store verdier som ligger i fjellet på Grønland vil avhenge av kvaliteten på rubinene og selvsagt omfanget. Det er beregnet at det finnes 400 millioner karat rubiner ved Aappaluttoq-gruva. Rubiner med høy kvalitet kan koste inntil 3000 dollar pr. karat.

Det er tidligere gjennomført en feasibility-studie for hele prosjektet. I denne studien er det lagt inn at LNS får betalt sju dollar pr. karat og da er prosjektet meget lønnsomt. De siste 5-6 årene har imidlertid ikke rubiner vært solgt for under 18 dollar pr. karat.

Frode Nilsen mener det er for tidlig å si noe om hva de kommer til å omsette for i året og hvilken fortjeneste de eventuelt vil sitte igjen med.

– Vi håper og tror at dette blir bra for oss, kommenterer Nilsen, på vei til flyet som skal frakte han fra hovedstaden Nuuk og til den offisielle åpningen ved gruveområdet.

– Været er dårlig, så det er mulig vi må ta åpningen i Nuuk, opplyser Nilsen.

Er hovedeier

Da LNS gikk inn i rubin-prosjektet i 2012 hadde selskapet en eierandel på 27 prosent i kanadiske True North Gems Greenland, som den gangen hadde lisensen for å drive utvinning av rubiner i Aappaluttoq-området. I august i fjor, rett før planlagt oppstart av produksjonen, gikk imidlertid selskapet konkurs, og som en følge av dette tok LNS over lisensen og eier nå nesten 100 prosent av driftsselskapet.

30 år

Det er beregnet ni års drift ved den første forekomsten, men det er lokalisert flere titalls forekomster som skal være minst like store. LNS sin lisens på Grønland har en varighet på 30 år.