Med unntak av i Stavanger, Kristiansand og Ålesund stiger andelen boliger en sykepleier kan kjøpe i Norge, viser Sykepleierindeksen. Bildet viser boliger i Ålesund. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Med unntak av i Stavanger, Kristiansand og Ålesund stiger andelen boliger en sykepleier kan kjøpe i Norge, viser Sykepleierindeksen. Bildet viser boliger i Ålesund. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Litt bedre boligmarked for folk flest det siste året

Boligmarkedet er blitt mer tilgjengelig for folk med vanlige inntekter i 2023, viser Sykepleierindeksen. Men bare litt.

– Med unntak av i Stavanger, Kristiansand og Ålesund stiger andelen boliger en sykepleier kan kjøpe i Norge, og det til og med i Oslo, hvor sykepleieren nå kan kjøpe 2,4 prosent av boligene i byen, sier analyse- og modellsjef Anders Lund Francke i Eiendomsverdi AS i en pressemelding.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Den lages av Eiendomsverdi AS og Eiendom Norge.

Falt nesten 20 prosent på åtte år

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge peker på to årsaker til at boligmarkedet har blitt mer tilgjengelig for folk flest.

– Sykepleierne har fått et ganske godt lønnsoppgjør, samtidig som boligprisene har utviklet seg flatt, sier han til TV 2.

Selv om det er en liten bedring i 2023, viser indeksen fortsatt en negativ utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere det siste tiåret.

I 2015 kunne en singel sykepleier kjøpe 21,1 prosent av boligene i Oslo. I 2022 var tallet 2,1 prosent.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund er bekymret for utviklingen og sier onsdagens tall er ingenting å rope hurra for.

– Vi må ha sykehus der det bor folk, i tette områder. Hvis ikke sykepleierne kan bo der, kan de heller ikke jobbe, sier hun til kanalen.

– Slutt å snakke, begynn å gjøre noe

Både LO og Rødt krever nå sterkere lut for å få bukt på boligprisproblemet.

– Vi kan ikke ha det sånn at viktige yrkesgrupper skvises ut av boligmarkedet, sier LO-sekretær Kristin Sæther.

Gjennom boligindeksen har LO kartlagt boligkjøpekraften til fagarbeidere i vanlige husholdninger med vanlige norske lønninger. Tallene viser at det nå er nær umulig for folk flest å kjøpe i byene.

– Nå må Stortinget og regjeringa slutte å snakke om problemene og begynne å gjøre noe, sier Tobias Drevland Lund, stortingsrepresentant og boligpolitisk talsperson i Rødt, til NTB.

Han viser til at store grupper har langt dårligere lønn enn sykepleiere.

– Når 97,6 prosent av boligene i Oslo er utenfor rekkevidde for dem, betyr det at boligmarkedet er helt låst for veldig mange andre.