Foto: Norsk Stålforbund

Lanserer satsingen Grønt Stål

Torsdag ble satsingen Grønt Stål som gjør det mulig for bestillere og tilvirkere å klimakompensere for sin bruk av stål lansert.

- Dette gjøres gjennom skogplanting i et langsiktig, bærekraftig prosjekt sammen med Zero Mission. Bak satsingen står Norsk Stålforbund og Mekaniska Verkstädernas Riksförbund (MVR), heter det i en pressemelding.

 - Det viktigste vi som bransjeorganisasjon kan gjøre for miljøet, er å hjelpe våre medlemmer til å redusere deres klimapåvirkning, sier Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund.

Han peker på at stålindustrien alltid har jobbet hardt for å redusere energibruken og forbedre miljøytelsen, blant annet ved å redusere energibruken. 

- En annen måte å redusere miljøpåvirkningen på er å redusere materialmengden ved å bruke moderne høyfaste stål. Samtidig arbeider SSAB, LKAB og Vattenfall med langsiktig utvikling av metoder for fullstendig karbondioksidfritt stål i prosjektet HYBRIT, heter det i meldingen.

- Dette arbeidet fortsetter selvfølgelig, og det ser veldig lovende ut, men det tar tid og vi må bremse CO2-økningen i atmosfæren allerede nå, påpeker Myhre.

Derfor lanseres nå muligheten for klimakompensert bruk av stål gjennom et Plan Vivo-sertifisert treplantingsprosjekt i Bolivia med hjelp av selskapet ZeroMission. Dette går under navnet Grønt Stål. Cirka 17 prosent av økningen i karbondioksid i atmosfæren skyldes ifølge FNs klimapanel, IPCC, avskoging.

- Å plante trær og motvirke avskoging er en av de mest effektive metodene som finnes for klimakompensasjon, ved at det både reduserer utslippene og tar opp karbondioksid fra atmosfæren, sier Claire Wigg, administrerende direktør i ZeroMission.

I prosjektet Grønt Stål samarbeider Norsk Stålforbund og MVR med Sinf, Stål & Mekangruppen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Byggplåt, Den Norske Stålgruppen, Industrigruppen Stål & Fasade, Norsk Forening for Stålkonstruksjoner og Stål og Metallgrossistenes Forening.