Langblokk Fantoft

Rehabilitert studenthybel. Foto: SammenKjøkkendel. Foto: SammenKøyeseng. Foto: SammenHelfliset bad. Foto: SammenArbeidsbord. Foto: SammenUtsikt over Fantoft studentby. Foto: Sammen

På Fantoft i Bergen har Lars Jønsson AS totalrehabilitert et cirka 50 år gammelt bygg med 576 hybler for Sammen.

Fakta

Sted: Fantoft, Bergen

Prosjekttype: Totalrehab, hybelbygg

Kontraktssum uten merverdiavgift: 228 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 15.700 kvadratmeter

Tiltakshaver: Sammen

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: b+b arkitekter

Rådgivere: RIB: Petter Kloster l RIV og RIAku: Sweco l RIE: Petterson & Gjellesvik l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Rivning og sanering: Rivenes l Betongarbeid og kjerneboring: Stoltz Entreprenør l Betongelementer: Nobi l Stålarbeid: Scancon l Taktekking: Protan Entreprenør l Fasader: Lars Jønsson l Vinduer: Magnorvinduet l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Maler og gulvlegger: Laksevåg Maling og Gulv l Murer: Bru & Wiese-Hansen l VVS: Anders O Grevstad l Elektro: Petterson & Gjellesvik l Ventilasjon: Tevas l Heiser: KONE l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Kjøkken: Drømmekjøkkenet l Mobilkran: Sotra Kran og Kranringen l Byggvask: Skadealliansen

Dette er det fjerde bygget Lars Jønsson har ført opp eller rehabilitert i Fantoft studentby for Sammen.

Langblokken er 130 meter lang og har ni etasjer med hybler og en etasje med innganger, to lesesaler, TV-rom og oppholdsrom. På taket ligger et teknisk rom på 125 meter. Bygget ble strippet til betongen og innredet på nytt, med blant annet nye tekniske anlegg og 576 plassbygde bad. En av de nye heisene går opp til teknisk rom.

Lars Jønsson har utført arbeidet i en totalentreprise, og kontrakten har en størrelse på 228 millioner kroner uten merverdiavgift. Arkitekt er b+b arkitekter.
Samlet areal er cirka 15.700 kvadratmeter. Byggearbeidene startet i juni 2019 og ble fullført på 12 måneder.

Hyblene er på 18 kvadratmeter. Fra våren 2021 og spesielt fra høsten 2021 (hvis koronakrisen er under kontroll) håper Sammen at de 180 hyblene i de tre nederste etasjene kan romme to studenter. Disse hyblene har fått køyesenger. Studentene som deler hybel vi få redusert husleie. Bygget vil da romme totalt 756 studenter. Sammen har studenter fra cirka 100 ulike land, flest fra Tyskland, Frankrike og Spania.

Bygget ble ført opp i 1969-1972 og er tegnet av Djurhus & Fersum. Bærende konstruksjon består av veggskiver og slakkarmerte hulldekker.

Flott samarbeid

Prosjektleder Frode Reisæter i Lars Jønsson forteller at rehabiliteringen har gått bra.

– Vi har hatt et flott samarbeid med Sammen, som har vært tydelig på hva de ønsket, sier Reisæter.

Direktør Stein Ove Halhjem i Sammen Bolig sier at Lars Jønsson er en profesjonell aktør som har gode underentreprenører.

– Jeg føler at vi og Lars Jønsson har spilt hverandre gode. Resultatet er at bygget kan driftes i 50 år til. Vi er veldig fornøyd med bygget og prosessen og vi er stolt av bygget. Jeg opplever at Frode Reisæter og jeg har løst de utfordringer som har oppstått på en sjelden bra måte. Jeg har aldri lurt på om vi ville nå ferdigstillelse. Vi har ikke endret på fremdriftsplan, og det er et av suksesskriteriene i prosjektet.

Suksesskriteriene for øvrig har vært overlevering på avtalt dato, kvalitet som avtalt og at avtalt pris ble holdt, sier Halhjem.

BIM ble praktisert på rør, elektro og ventilasjon.

Langblokka er rehabilitert uten at det er brukt fossilt brennstoff. Dette krevde ifølge Halhjem god planlegging.

– Vi har blant annet brukt Bergens største elektriske lift og en Maniton har gått på biodiesel, sier Halhjem.

Arkitektur

Master i arkitektur Bjørn Ivar Heggelund i b+b arkitekter forteller at arkitektfirmaet er opptatt av å bidra til klimasmarte valg og da er gjenbruk av bygningsmasse kontra nybygg et veldig godt utgangspunkt.

– Med rehabiliteringen av Fantoft studentby er vi med på å sikre videre bruk for mange generasjoner studenter. Rehabiliteringen av langblokken i Fantoft Studentby avslutter for oss en omfattende oppgave hvor cirka 1.300 studenthybler er satt i stand. Prosjektet har hatt sine utfordringer med tanke på en presset prosjektøkonomi sett opp mot ønsket om å bevare originale kvaliteter i anlegget, men først og fremst har det vært en veldig hyggelig opplevelse å se hvordan arbeidet har gitt studentene en vesentlig bedre hverdag og tidsmessige boforhold, sier Heggelund.

Vernemyndighetene har vært opptatt av å bevare anleggets tidstypiske eksteriør, med fasader av grove naturbetong-elementer og vertikale vindusmotiver.

– Fasadeelementene var i en såpass dårlig tilstand at tildekning var den eneste farbare veien, dette muliggjorde en utvendig etterisolering som sammen med nye vinduer vesentlig forbedrer byggenes energiforbruk. Vi har forsøkt å videreføre anleggets uttrykk ved å bruke sementplater med stein, og selv om uttrykket blir noe lettere i den rehabiliterte utgaven er vi veldig fornøyd med sluttresultatet, sier Heggelund.

Ingen fraværsskader

Alle vinduer er skiftet og har en U-verdi på 0,9. Store vinduer i trappehusene gir mye lys. Tak og yttervegger er etterisolert.

Hyblene har belegg på gulv og helflisete bad. Innervegger og himlinger er i gips. Rør, elektro og ventilasjon er ny. Bygget har også fått fire nye heiser. Bygget er brannseksjonert.

Oppvarming skjer med radiatorer (gulvvarme på bad) og er basert på fjernvarme. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Sammen har mottatt Enova-støtte på åtte millioner kroner.

Da aktiviteten var på topp var knapt 200 personer med. Arbeidet er fullført uten fraværsskader.