Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.Foto: Fartein Rudjord.

Kunstverk innviet på byggegjerde

Fredag ble det nye kunstverket «Båret like over strømmen/Held Just Above the Current» på byggegjerdet til det nye Nasjonalmuseet innviet.

Kunstverket ble samtidig gjengitt på Nesoddbåten og etter hvert i form av 50.000 små tatoveringer som deles ut flere steder i Oslo.

Nasjonalmuseet, Oslo Pilot og Statsbygg sammen med Norled og Ruter presenterte bestillingsverket av den anerkjente New York-kunstneren Lawrence Weiner.

– Statsbygg er stolt over å ha et verk av en internasjonalt anerkjent kunstner på et av byggegjerdene våre. Vi bygger på den mest sentrale tomten i Oslo der cirka tolv millioner mennesker passerer i løpet av et år. Derfor er vi opptatt av å forurense minst mulig både når det gjelder støy og det visuelle, uttalte Steinar Støre, prosjektdirektør for nytt nasjonalmuseum i Statsbygg, i sin tale under avdukingen.

– Statsbygg bygger det nye Nasjonalmuseet. Tomten vi bygger på, er Oslos mest sentrale tomt. Det gir utfordringer, fordi vi hverken skal sjenere naboer eller de som passerer. Noen tiltak har vi derfor måttet gjøre. Som for eksempel har vi kraner som er designet i Venezia. Disse kranene støyer ikke, og er i tillegg visuelt vakre å se på. Vi har bygget sykkelsti med fortau i Dokkveien, fordi vi vil unngå, så best vi kan, at noen skader seg. I dette området er det nemlig ikke bare fotgjengere og syklister. Det er også biler, trikk og båter, sa Støre.

Oslo kommune har regnet ut at det er omtrent 12 millioner mennesker som passerer Rådhusplassen i løpet av et år.