Mange kommuner må nå kutte i eiendomsskatten. – Beklagelig, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

KS: Kutt i eiendomsskatt kan gi kommuner opp til 900 millioner kroner i tap

Kutt i eiendomsskatten fra 7 til 4 promille vil gi kommunene et samlet tap på mellom 800 og 900 millioner kroner hvert år, ifølge KS.

– Det får konsekvenser for det tilbudet man kan gi til innbyggerne. Det er beklagelig, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen til NRK.

– Men det mest beklagelige er det prinsipielle, at man fratar kommunene makt til å gi så gode tjenester som man ønsker, føyer hun til.

Drøyt 100 kommuner har eiendomsskatt på mellom 4 og 7 promille. Disse må nå redusere satsen. Det kan bety mindre penger til skole, helse og barnehage.

Under fjorårets regjeringsforhandlinger på Jeløya ble Høyre, Frp og Venstre enige om å senke eiendomsskattesatsene med 2 promille, noe som er innført i årets statsbudsjett.

Under forhandlingene på Granavolden fikk Frp gjennomslag for å senke satsen med ytterligere 1 promille, til 4 promille.

– Eiendomsskatten er en veldig usosial skatt, som verken tar hensyn til inntekt eller belåning, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til NRK.

Samtidig har kommunene mulighet til å justere tapet gjennom å øke verdifastsettelsen på eiendommene og fjerne bunnfradraget, ifølge KS.