Kritisk om bærekraft

- Dette er ikke en konferanse og utstilling om bærekraft, men en konferanse og utstilling om hva som ligger bakenfor de erklærte sannhetene om bærekraft.

- Ambisjonene på årets arkitekturdag går litt dypere når det gjelder bærekraftspørsmål, sa NAL-presiden Kim Skaara ved åpningen av Arkitekturdagen på Chateau Neuf i Oslo fredag.

Ca 600 personer er påmeldt til årets arkitekturdag med tema The Future of Comfort!

- Bærekraft spriker i så mange retninger at det er behov for å ta et skritt tilbake, og gå ordentlig i dybden. Jeg tror folk flest opplever en frustrasjon over at det gjøres noen store tiltak på internasjonalt nivå, som ikke gir umiddelbare resultater. Samtidig gjøres det små tiltak på grasrotnivå. Det er de små tiltakene man nå prøver å belyse og kartlegge og vil oppsummere. Hva er det som egentlig skjer når man snakker om bærekraft. Man skal gå kritisk til verks. Noen av de erklærte sannhetene som vi i vårt fagområde omgir oss med daglig, kan det godt tenkes får et kritisk lys på seg, sa Skaara.

- Bare som et eksempel er bruk av gipsplater plutselig kommet opp. De er i utgangspunktet produsert med avfall fra kullgruveindustrien blant annet i Belgia. Det er det ikke sikkert at alle er klar over. Det er heller ikke sikkert at det er noe problem, men man er nødt til å se nærmere på hva som ligger bakenfor alle miljøerklæringer og alle gode utsagn om bærekraft, sier han.

- Dette er grundig og analytisk behandlet. Vi tror at vi gjør de riktige tingene, men så ser vi at det ofte er kompliserte spørsmål når det gjelder dokumentasjon om bærekraft. Vi er nødt til å grundig i dybden. Kuratorene har også stilt seg spørsmålet og prøver å utfordre oss som fagmiljø. Hva er det vi som arkitekter og planleggere kan gjøre i denne sammenheng i større grad enn vi har gjort til nå, spurte Skaara blant annet.