Stengelist fra Weber, som vanligvis brukes i gulvravretting, har blitt brukt til å lage flere tusen beskyttelsesvisirer for sykehus i Nord-Norge, mens Cramo har utviklet en mobil vaskestasjon som enkelt kan flyttes rundt på byggeplassen. Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge / Cramo

Kreative koronatiltak fra Weber og Cramo: Lagde beskyttelsesvisir av stengelist og bygde mobil vaskestasjon for byggeplass

I kampen mot koronaviruset bidrar aktører i byggenæringen på kreative måter for å hindre smitte.

I mangel på smittevernutstyr for helsepersonell under koronakrisen, har tre sykehus i Nord-Norge laget eget verneutstyr med Weber stengelist. Uteleieaktøren Cramo har på sin side har utviklet en mobil vaskestasjon for effektiv håndhygiene på byggeplasser.

–Dette er første gang vi har lett etter beskyttelse mot virus, sier Ottar Gohli i Weber i en pressemelding.

Nylig leverte Weber totalt 6.000 meter stengelist til tre sykehus i Nord-Norge. Et av dem var Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som har brukt materiellet til å lage sine egne beskyttelsesvisir.

Det var avdelingsleder Per Angermo som tenkte at noe måtte gjøres raskt og satte i gang med å produsere en pilotmodell. Noen få ansatte ble samlet for å lage en prototype.

Kollega og innkjøpskonsulent Christi Parkner Aune ved UNN forteller at den ble testet i klinisk bruk, men at det var behov for noen endringer og forenklinger. Nye og forbedrede versjoner ble laget. Overheadark ble ersattet av omslagsark, og man kom fram til at stengelist med limkant var det beste. Dermed ble 3.000 meter bestilt fra Weber.

– Det er laget 10.000 visirer, og vi brukte cirka 30 centimeter stengelist per visir. Denne produksjonen var helt essensiell med tanke på sikkerheten til de ansatte i mangel av annet smittevernutstyr. I ettertid har det kommet mer utstyr hit, blant annet fra Helse Sør, men i starten av koronakrisen var dette alt vi hadde, sier Aune.

Ottar Gohli i Weber forteller at ordren fra sykehuset i nord fikk høyeste prioritet.

– Vi slapp alt vi hadde. Leveransen var forsåvidt relativt liten i kroner, men det ble den viktigste ordren der og da. Logistikkavdelingen gjorde en formidabel innsats for å skaffe nok på svært kort tid fra flere av våre lagre i Norge og Sverige, sier Gohli.

Vanligvis brukes Weber stengelist mye i gulvavretting.
– I vår vanlige hverdag er det normalt kundens behov for etablering av bevegelsesfuger, steng på vanskelige underlag og tetting for å unngå lydgjennomgang i konstruksjoner, som er utfordringene vi kan løse med dette produktet, sier han.

Nylig ble det også levert 7.500 meter stengelist til samme formål ved sykehus lenger sør i landet.
– Det føles veldig meningsfullt at vi kan bidra til helsevesenet i en så spesiell situasjon, sier Gohli.

Mobil vaskestasjon
Hos Cramo har man også tenkt utenfor boksen for å løse smittevernutfordringene. Avdelingen i Tønsberg har utviklet en mobil vaskestasjon spesielt egnet for byggeplasser. Stasjonen er 120 x 88 x 200 cm, og er montert på en europall. Den kan enkelt flyttes med for eksempel en gaffeltruck. Stasjonen har to vaskerenner à 1,2 meter med totalt fire blandebatterier og fire såpedispensere. Den har påmontert en 30 liters varmtvannsbereder og kan kobles via Gardena slange eller direktekobling. Vannet kan kobles til anlegg via 50 mm rør. Stasjonen har også to inspeksjonsluker.

– Vi har allerede fått en del henvendelser fra prosjekter som ser stor nytte i vaskestasjonen. At den leveres med et telt med tak og to vegger gjør det også enklere med slusing mellom rigg og anlegg, sier «oppfinner» og avdelingsleder for Cramo i Tønsberg, Tor Børge Johnsen.