Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Foto: Halvard Alvik / NTB

Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Foto: Halvard Alvik / NTB

Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke

Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var forrige uke på det laveste nivået på 10 år, viser nye tall fra NVE.

– Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Dette er det laveste nivået vi har sett for denne landsdelen i uke 31 på 10 år, sier direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ), Inga Nordberg.

De høye kraftprisene sør i Norge har sammenheng med den lave kraftproduksjonen og et høyere prisnivå i landene rundt oss. NVE opplyser at den reduserte kraftproduksjonen sør i landet bidro til høyere nettoimport til dette området i uka som gikk.

– At kraftprisene følger prisnivået til nabolandene er et uttrykk for at flere vannkraftprodusenter sparer på vannet. Dermed blir det også mindre eksport, sier Nordberg.

Den reduserte kraftproduksjonen i det sørlige Norge, som ofte omtales som strømområdene NO1, NO2 og NO5, bidro til høyere nettoimport til disse områdene.

Nærmer seg normalt nivå

Selv om fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke, er de fortsatt på et lavt nivå for årstiden.

Fyllingsgraden i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng, og nærmer seg nå normalt nivå for årstiden. Ifølge NVE er magasinene i ferd med å fylles opp, og nedbøren blir viktig utover høsten.

Det kan komme mye nedbør gjennom høsten, og forholdene kan endres internasjonalt.

Kan forvente høye strømpriser

Det kan komme mye nedbør gjennom høsten, og forholdene internasjonalt kan endre seg.

– Men vi kan også få mindre nedbør enn normalt, en kald vinter og en fortsatt urolig situasjon i Europa. Dette gjør at situasjonen sør i Norge fortsatt kan bli krevende, skriver NVE.

– Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå også framover i tid, skriver NVE.

Videre skriver de at dersom vannkraftprodusentene holder tilbake på vannet vil det styrke ressurssituasjonen, men det vil også bidra til økte priser.